Sjældent hus skal rives ned

Indtil 1937 lå det lille rødkalkede hus ud til vejen mellem Hagenskov og Helnæs, men vejen blev rettet ud, og huset ligger nu lidt inde skoven bag hovedgården. Der er kun få af den type huse tilbage på Fyn, men nu bliver det revet ned.
Foto: Brian Karmark

Sjældent hus skal rives ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politikere river ned i blinde: Kun otte ud af de 32 gamle fynske kommuner har et register over ældre bygninger

Det rødkalkede landarbejderhus blev bygget dengang H.C. Andersen løb rundt i korte bukser. Det er fra begyndelsen af 1800-tallet, har det jævnt skidt og står formentligt kun få dage endnu.

Politikerne i miljø- og teknikudvalget i Assens Kommune gav i denne uge ejeren - Arne Hviid fra Flenstofte Hovedgård - grønt lys til at rive huset ned.

Arne Hviid ønsker ikke at kommentere sagen over for Fyens Stiftstidende, men Odense Bys Museer protesterede over for politikerne i udvalget. Huset er nemlig en fin repræsentant for en type små landarbejderboliger, der kun er få tilbage af på Fyn.
Foto: Brian Karmark

Seks fag med stråtag

Huset er i seks fag med stråtag og havde indtil februar de originale vinduer. De er nu væk, men hoveddøren er intakt. Husets tilstand er dårlig, men ikke uoprettelig, vurderer museumsfolkene, for dele af bindingsværket er godt. Til gengæld er fodremme og undertræ råddent.

Viceborgmester Poul Poulsen fra Assens Kommune stemte som den eneste af politikerne i udvalget imod nedrivningen.

Argumenterne for en nedrivning var ifølge Poul Poulsen, at huset var for lille til at være bolig i dag, at en renovering ville blive for dyr og at det skulle være gjort for mange år siden. Især det sidste argument har Poul Poulsen det svært med.

- Så vil det altid være for sent, og så skal man skrive alt ned, siger Poul Poulsen.

Et sjældent hus

Han vurderer heller ikke, at størrelsen af huset er et argument for at rive det ned.

- En stor bolig er ikke nødvendig for alle, og nogle synes, at det er sjovt at bo i et gammelt hus, begrunder Poul Poulsen.

Kun otte ud af de 32 gamle fynske kommuner har udarbejdet et såkaldt kommuneatlas med et register over boliger fra før 1940.

Assens Kommune har først i år sat penge af til undersøgelsen, hvor alle bygninger fra før 1940 bliver registreret - og dermed ved politikerne i miljø- og teknikudvalget heller ikke, om det lille landarbejderhus er det eneste af sin type i området. Men Odense Bys Museer skriver i udtalelsen til sagen, at "huset er en fin repræsentant for de ganske små landarbejderhuse, der kun er få uspolerede af tilbage af på Fyn."

Og dermed vil nedrivningen ifølge museumsfolkene være et bygningshistorisk tab for Fyn.

- Uden et kommuneatlas kommer vi til at sjakre fra sag til sag uden overblik. Vi skal ikke bevare alt, men det er nemmere at rive noget ned, når man har et overblik over, hvad der er tilbage, argumenterer Poul Poulsen.

Assens Kommune bruger knap en million kroner over to år på at lave registreret.

Sjældent hus skal rives ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce