Sirlige, spøjse, saksede sjæle

Nao Matsushita, feteret tv-vært, musiker og multi-stjerne i Japan, i selskab med papirklipper Torben Jarlstrøm Clausen i Odense - ved siden af det skolehus i Overgade, hvor H.C. Andersen "løb rundt med træsko på". Privatfoto.

Sirlige, spøjse, saksede sjæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torben Jarlstrøm Clausen fra Odense var 38, da han for seks år siden lurede børnene papirklip-kunsten af - og i dag er han en af Danmarks meget få praktiserende papirklippere.

Når nu min verden bliver kold og forladt

finder jeg trøst i min kæreste skat

klipper motiver med drømme og saks

papirsilhuetter af den fineste slags ...

Første vers af sangen "Papirsklip", tekst og musik af Kim Larsen (1983) til filmen og albummet "Midt om natten" (1984).

Om jeg havde en H.C. Andersen eller Kim Larsen lurende i baghovedets fjernlager, skal være usagt, men det er sikkert og vist, at det var mine børn Sofie og Lise, der en dag i foråret 2003 sad og klippede fine motiver, som inspirerede mig til at forsøge.

- Da jeg først kom i gang, kunne jeg ganske enkelt ikke stoppe igen. Aften efter aften klippede jeg til ud på natten, hvilket resulterede i en række vidt forskellige papirklip.

"Det er klip med et grafisk udtryk, der giver beskueren smil på læben. De er på samme tid underfundige, livsbekræftende og humoristiske", lyder anmeldervurderingen.

- Allerede ved de første klip, mærkede jeg noget magisk, at det her kan jeg, og jeg var nok den, der var mest overrasket over at se dét, der kom ud af de første klipperier, fortæller Torben Jarlstrøm Clausen.
Ham her hænger i Japan lige nu og som de andre figurer derude, er de klippet på lidt tykkere papir end normalt. Papiret er farvet papir i modsætning til det, han normalt klipper i - som er sort.
Ham her hænger i Japan lige nu og som de andre figurer derude, er de klippet på lidt tykkere papir end normalt. Papiret er farvet papir i modsætning til det, han normalt klipper i - som er sort.

Ind og ud i bugter

Ganske som H.C. Andersen, lod saksen løbe ind og ud i bugter, blev det efterhånden en hverdagssyssel for magisteren i Odense Kommunes bæredygtighedssekretariat.

Derpå foldede han papiret ud igen og så dukkede figurerne op som trold af en æske.

Sådan gik det til, da Torben Jarlstrøm Clausen, 44 år, forvandlede sig selv til én af landets få praktiserende papirklippere i international klasse. Siden da har han haft over 500 papirklip med på 60 udstillinger.

Nu er flere af hans saksede sjæle udstillet i H.C. Andersen Parken i Odenses japanske venskabsby Funabashi.

Her vækker hans klip opsigt, bl.a. fordi det er sjældent, en europæer gør japanerne klippekunsten efter.

Papirklipkunsten er temaet i parkens store pavillon frem til midten af januar. En række af Japans bedste papirklippere udstiller sammen med en enkelt dansk.

Japanske direktør-roser

HCA-Parkens kreative direktør Takatoshi Shibata er begejstret for det fynske islæt.

- Vi er stolte over at vise, at dansk papirklip lever i bedste velgående og så på Fyn, så mange år efter H.C. Andersen. De underfundige papirklip får smilet frem på gæsternes læber.

- Det er vel dit blå stempel?

- Jeg føler det en anelse uvirkeligt, at jeg nu udstiller i Japan, det havde jeg ikke i min vildeste fantasi forestillet mig, da jeg første gang for bare seks år siden satte saksen i papiret, siger Torben Jarlstrøm.

Kender ikke indholdet

Når han finder et stykke papir, så bliver han nysgerrig efter at se, hvem der gemmer sig inde i. Som udgangspunkt tager han et stykke firkantet papir, 10 x 10 centimeter, folder det på langs og så er der to lange stykker - dét skæres op, så det bliver til tre stykker og så der kan blive seks figurer.

Tykkere papir giver tilmed lidt mere dybde og skygger omkring klippene, både når de er indrammet og ved scanningen - de bliver mere levende.

Det er sjovt nok altid et menneske, der kommer ud af hans nedslidte sakse, men han ved ikke på forhånd, hvem det ender med, og han gemmer altid munden til sidst, først dér afsløres den lille vens humør.

- Jeg har ofte en idé om, hvem der er derinde, men så kan det vise sig, at det er en helt anden.

- Når jeg sidder med saks og papir, forsøger jeg at finde mig selv, at leve mig ind i figuren, finde roen, der er indbygget i papiret. Dér sidder en lille mand, der ikke har fundet sig selv. Det er saksens job at hjælpe han med det.

- Så er det, man finder det ultimative øjeblik, hvor noget faldt på plads, og figuren dukker op.

Det var i 2003, at Torben Jarlstrøm Clausen første gang forsøgte at gøre børnene Sofie og Lise kunsten efter, og siden har han haft over 60 udstillinger.

- Udstillingen i Funabashi er en milepæl for mig. Jeg har lige fået brev derovre fra, hvori de ønsker at fortsætte samarbejdet. Og vel vil jeg dét!

Sirlige, spøjse, saksede sjæle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce