Boganmeldelse

Finske Tommi Musturis to bøger om Samuel er tegneserie på kanten af mediet, og det er ret spændende.

Det lille forlag Forlæns har de seneste par år været den finske tegner Tommi Musturis danske udgiver.

Det gav os i 2015 "Håbets Bog", og nu har Forlæns netop udgivet Musturis' nyeste værk, "Simpelthen Samuel" sammen med Mustusris første Samuel-bog fra 2009, "Vandretur med Samuel".

At kalde Musturis Samuel-bøger for egentlige historier ville være noget af en tilsnigelse. Der er mere tale om grafisk fabulerende begivenheds-sekvenser.

Samuel er en art blank, bleghvid, enøjet skabning, der bevæger sig gennem en surrealistisk verden, der synes at være en krydsning mellem Edens Have, helvede og vores egen jord, efter at den helt store masseudryddelse har visket menneskeracens tavle ren.

Samuel samler en underlig frugt op, spiser den, lader skroget ligge, som en sær skabning finder. Samuel vender tilbage med bue og pil, skyder skabningen, der så over fire ruder langsomt rådner og eroderes bort til det rene intet.

I andre sekvenser leger Musturi med farver, lys og mørke og beskriver bare bevægelser og handlinger, gerne nogle ret trivielle nogle af slagsen, men altid med et overraskende, grafisk resultat.

"Vandretur med Samuel" er, hvis man skal være meget rundhåndet, den mest fortællende af de to nye udgivelser. Her er der flest længere sekvenser, der fra rude til rude beretter en handling, mens "Simpelthen Samuel" er mere eksperimenterende og mere legende udi alle hjørnerne af Musturis kulørte univers.

Tommi Musturis store inspirationskilde er tydeligvis amerkanske Jim Woodring, hvis "Frank"-serie, Samuels ordløse eventyr nærer tæt slægtsskab med: De skæve, vrangvredne mareridtslandskaer og de foruroligende gerninger, der udføres med den største selvfølgelighed. Men når man SKAL lade sig inspirere, er Woodring absolut ikke den værste, man kan hente inspiration fra, og Musturis mix af "historie" og rene illustrationer gør oplevelsen så tilpas anderledes fra forbilledet, at Samuel-bøgerne bliver helt unikke læseoplevelser.

Men Samuel er måske nok også i virkeligeheden mere en sindstilstand, end det er en rendyrket tegneserieoplevelse.

Tommi Musturi: "Vandretur med Samuel" (fire stjerner) og "Simpelthen Samuel" (fem stjerner),

Oversat  af Torben Hansen, 160 sider, 199,95 kroner, Forlæns

  • Af: