Sidste dans med 60'erne


Sidste dans med 60'erne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TIDS- BILLEDE: Bertolucci leverer dygtigt udført nostalgi
Det, der nærmest udviklede sig til revolution i Paris i 1968, begyndte med film.

Lederen for det meget populære Cinémathèque Fran-çaise, Henri Langlois, var ved at blive fyret af den franske regering, og det fik de unge studenter til at protestere.

Cinémathèque Française var stedet, hvor de studerende for billige penge kunne svælge i filmhistoriens pletskud og vildskud.

Protesterne var blot et lille skvulp i forhold til det, der skulle komme, men det er her, veteraninstruktøren Bernardo Bertoluccis "The Dreamers" tager sin begyndelse.

Den unge amerikaner, Matthew, studerer i Paris og sidder aften efter aften på forreste række alene og lader sig opsluge af filmhistorien på lærredet. Under protesterne møder han søskende-parret Isabelle og Theo, som han hurtigt lader sig charmere af.

Mens begivenhederne eskalerer ude på gaderne lukker disse tre unge, smukke, intelligente mennesker sig inde i en lejlighed sommeren over.

Taler om film, lever som film, efterlever scener fra film, og Matthew opdager hurtigt, at der er ét eller andet med de to søskende. De er tvillinger. De er måske endda adskilte siamesiske tvillinger. De sover sammen, nøgne.

De udfordrer hinanden med sære spil, og det hele emmer af en farlig, forkert seksualitet, som Matthew suges ind i.

Uden at referere i detaljer, så indeholder filmen nogle yderst eksplicitte seksuelle scener - så er man alt efter temperament advaret eller opmuntret.

Der er antydninger af incest og biseksualitet. Der er lidt af det hele krydret med intense diskussioner om kunst og politik, som kun unge intense mennesker kan have dem.

Der er mægtige portioner af guf for filmelskere, og der et meget loyalt billede af Paris 1968. Og i øvrigt på sin vis også referencer til Bertoluccis egen berømte "Sidste tango i Paris".

Filmen er baseret på en delvis selvbiografisk roman af engelske Gilbert Adair, og i hovedrollerne ses ret ukendte og ganske unge kræfter.

Michael Pitt som Matthew, Louis Garrel som Theo og den yppige Eva Green som Isabelle kaster sig ud i Bertoluccis velfungerende nostalgi-trip med krum hals og holder hele vejen hjem i en sympatisk film om en svunden tid.

Jesper Mads Eriksen

"The Dreamers" , italiensk/fransk/engelsk, 110 minutter.

Sidste dans med 60'erne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce