Sex og sygdom i Danmarkshistorien


Sex og sygdom i Danmarkshistorien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bøger: Danskerne knaldede sig gennem besættelsen- i hvert fald hvis man skal tro historiker Thomas Oldrup, der beskriver danskernes sexliv under de fem mørke år i bogen "Fanden tage i morgen - sex, køn og kærlighed under besættelsen", som er udkommet på Haase. "Besættelsen var som at sende en gymnasieklasse til Prag. Når man kommer uden for sognegrænsen, lægger man ikke på samme måde låg på, hvordan man opfører sig. Det gjaldt også dengang," siger forfatteren i en pressemeddelelse. Thomas Oldrup har siden 2008 været redaktør på månedsmagasinet "Alt om historie".

I år er det 100 år siden, at influenzaepidemien - den spanske syge - ramte verden og slog 50 millioner mennesker ihjel. I Danmark døde cirka 18.000, heraf var hovedparten yngre mennesker. I bogen "Angst og engle" fortæller cand.mag i historie og speciallæge i samfundsmedicin Hans Trier om epidemien i Danmark. Det sker gennem beretninger fra øjenvidner, nedfældet fra 1951-1927, gamle avisartikler og materiale fra Sundhedsstyrelsen og embedslægerne. Udkommer 5. marts på Gads Forlag.

Bogen "1000 nye bekendtskaber" består af 100 gruppebilleder taget i perioden mellem 1860 og 2010. Billederne, som er fra særligt Danmark men også stammer fra andre dele af verden, er samlet af tidligere forlagsredaktør Christian Ejlers gennem de seneste 50 år i antikvariater og på loppemarkeder. Til hvert af billerne har forfatteren skrevet en tekst med både viden og gisninger. Er udkommet på Strandberg Publishing.

I Aarhus Universitetsforlags serie "100 danmarkshistorier" er "Danmark i krig" af historiker og forfatter Bo Lidegaard udkommet. I bogen fortæller han om Danmarks krigsdeltagelse fra 1991-2011. Næste bog i serien er "Det første fængsel", som udkommer 8. marts. Den er skrevet af historiker og lektor Johan Heinsen og handler blandt andet om Danmarks første fængsel i 1620 og fører os derfra frem til nutiden.

"Vægdekorationer på danske herregårde" er en kulturhistoriske beretning i coffee-table-format af Mytte Fentz om de vævede vægtapeter, der blev brugt til at give en stemning af pragt og rigdom fra cirka 1300 til 1700-tallet. Forfatteren er cand. mag i middelalderarkæologi og etnograf, og i bogen, der er udkommet på forlaget Rhodos, besøges på Fyn Broholm, Gyldensteen, Holckenhavn, Hvidkilde, Krengerup, Nakkebølle og Valdemars Slot.

I samme store format er "Københavnerliv - 1945-1972", som i ord og billeder fortæller om efterkrigstidens hverdag og store begivenheder i hovedstaden. Bogen er skrevet af forfatter og tidl. museumsinspektør Kåre Lauring og er udkommet på Gyldendal.

Var vores politikere mere visionære og klogere i gamle dage? Det spørgsmål stiller forskningsleder Lasse Horne Kjældgaard i bogen "Meningen med velfærdsstalen - da litteraturen tog ordet - og politikerne lyttede", som netop er udkommet på Gyldendal. I bogen belyser han blandt andet, hvordan romaner, skuespil, film, og debatbøger blev flettet ind i politiske overvejelser og beslutninger omkring etableringen af velfærdsstaten.

Sidste historiske bog går længere tilbage i fortiden. "Sort hedder en sten" af Flemming Chr. Nielsen sætter spørgsmålstegn ved, om Danmark nogensinde blev et kristent land. Bogen kredser om det fortrængte hedenskab og stiller spørgsmåltegn ved, om et land kan være på vej mod afkristning, hvis det aldrig for alvor har været kristent. Udkommer 16. marts på Bindslev.

Sex og sygdom i Danmarkshistorien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce