Selvfølgelig skal vi diskutere kanoner


Selvfølgelig skal vi diskutere kanoner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KULTURKANON: Er Kim Larsen en uomgængelig del af dansk kultur? Er Grundtvig? Det er nok en diskussion værd

Selvfølgelig skal Danmark have en kulturkanon.

Kulturminister Brian Mikkelsens forslag til en kanon inden for syv områder - billedkunst, arkitektur, design og kunsthåndværk, musik, scenekunst, film og litteratur - er indlysende rigtig. For hvordan kan man kalde sig dansker, hvis man aldrig er blevet præsenteret for eksempler på de dele af dansk kultur, der har været med til at forme det at være dansk?

Den nyudnævnte kanonkonge Mikkelsens mål er, at kanonerne skal styrke vores allesammens kendskab til den nationale kulturarv. Mikkelsen vil med sin kanon "sikre det fælles afsæt og skabe en fælles referenceramme... af den tid, vi lever i" og skabe "et værn imod uheldig påvirkning udefra". Vigtigst af alt, hvad Mikkelsen har sagt om sin kanon er dog, at "selve diskussionen af, hvad der er særligt værdifuldt, et mål i sig selv".

Deri har Mikkelsen så evigt ret. Det er i den sidste ende ikke så altafgørende, hvad der kommer til at stå i den bog med medfølgende cd og dvd, som ministeren tænker på at udgive som en håndbog i smagfuld dansk kultur. Det er processen, diskussion, skænderiet om man vil, der går forud, der er interessant. For det er hér, alle kan bidrage. Uanset om man er til Kim Larsen, Grundtvig eller Nielsen.

Ikke for menigmand

Brian Mikkelsen har ikke gjort kanondiskussionen til et offentligt anliggende.

Det er tværtimod nationale kulturinstitutioner som Det Kongelige Teater, Statens Museum for Kunst og Filminstituttet, der skal være med til at udforme den danske kanon. Ikke den enkelte dansker.

Der er en mikkelsensk konservativ fornuft i, at kanonen ikke bliver til efter folkets stemning, men at det i stedet er kvaliteten i en række danske kunstværker, der bliver vejet og fundet tung nok til en plads i kanonen.

Derfor er det mindst lige så fornuftigt, at den norskejede konservative københavneravis Berlingske Tidende vil lave sin egen danske kanon - i direkte konkurrence med Mikkelsens.

Og måske er det også fornuftigt, når Dansk Folkeparti kræver plads til populærkultur blandt dansk kulturs ypperligste frembringelser. Folkepartiets kulturordfører Louise Frevert har nævnt Morten Korch og Olsen-banden som fine nok til en plads i kulturkanonen.

- Men der skal nok blive ballade om, hvad indholdet skal være på et eller andet tidspunkt, har Louise Frevert sagt til Ritzaus Bureau. Og det skal hun såmænd nok have ret i.

Det bliver spændende at følge den fortsatte ballade om, hvad der er dansk kultur. Og når først Brian Mikkelsens (og Berlingske Tidendes og Dansk Folkepartis og...) kulturkanon foreligger, er der en ny grund til at diskutere videre. Heldigvis.

Er Kim Larsen kanonfin? Er Carl Nielsen? Hvilke værker inden for billedkunst, arkitektur, design og kunsthåndværk, musik, scenekunst, film og litteratur bør være med i en kommende dansk kanon? Mail os dine forslag på kultur@fyens.dk eller send et brev til Kulturredaktionen, Fyens Stiftstidende, Blangstedgårdsvej 4, 5220 Odense SØ

Peter Hagmund er kulturredaktør

Selvfølgelig skal vi diskutere kanoner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce