Torsdag åbner selfie-udstilling på Brandts

Da Vinci, Rembrandt, van Gogh, Picasso. Næsten enhver berømt maler har portrætteret sig selv. Men med smartphones har selvportrættet fået en ny dimension.

Det er ikke et usædvanligt syn, at folk trækker deres smartphones frem foran seværdigheder, eller ved arrangementer med kendisser. Men de tager ikke billede af, hvad de ser. De drejer enheden mod sig selv og laver en såkaldt selfie.

Og netop selfien er er udgangspunktet for ny udstillingen på Brandts, der åbner torsdag klokken 17.00.

SEND din yndlingsselfie til webred@fyens.dk

Gammelt men moderne

Udtrykket selfie blev først anvendt i 2002 på et australsk internet-forum. Det blev dog først for alvor udbredt i 2012, da flere og flere smartphones fik frontkamera, så fotografen kunne se sig selv i displayet.

Selfies erobrede de sociale medier som Facebook, Twitter og Instagram, og det var ikke overraskende, at ordet selfie blev årets ord i Oxford-ordbøgerne i 2013.

- Selfies er den helt store trend, som anvendes på alle sociale medier. Det er noget vi alle bruger, noget vi alle er bekendt med, og som er tilgængelig for alle, siger Kristian Vinum. Odenseaneren er grundlægger af selfiesticks.dk, hvor han de lange stænger, så selfiefotografen kan få kameraet lidt mere på afstand end en blot armslængde.

- En selfie-stick er helt oplagt det næste skridt inden for selfiekulturen. Vi håber, at danskerne vil tage imod selfie-stick'en med åbne arme og bruge den på tværs af festivaler i hele landet, siger han.

Statsminister-selfie

I Danmark kom selfien for alvor på landkortet, da statsministeren Helle Thorning-Schmidt tog en selfie med USAs præsident Barack Obama og den britiske premierminister David Cameron.

LÆS her hvordan billede gik viralt på nettet.

Selfien blev taget ved en ceremoni til ære for den afdøde sydafrikanske menneskerettighedsaktivist, og senere præsident Nelson Mandela. Pressen herhjemme kastede sig over selfien, og historien blev taget op af medier over hele kloden. Den har vist, at selfie-kulturen ikke kun tilhører ungdomsgeneration. Og spøger man Kristian Vinum, så er trenden med at tage selvportrætter ikke noget, der dør ud lige med det samme.

- Alle trends har sin løbetid, men da selfies er en integreret del af vores hverdag, i det vi har et kamera i telefonen, som vi altid har på os, så har jeg svært ved at se, den ende lige forløbelig, siger han.

Mere om emnet

Se alle
1
Mig i midten: En selfie-reportage fra Brandts

Mig i midten: En selfie-reportage fra Brandts