Sammenstød giver slagkraft

Liselotte Krogager mestrer det rå og det hjertelige, det højtråbende og det inderlige i et repertoire, der spænder fra "Fløjtetønden Victoria" til "Surabaya Johnny". Bag hendes ses pianisten Ulf Starup.
Foto: Morten Groth Schärfe

Sammenstød giver slagkraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tårepersere og sømandsviser får nyt liv i Bogense

Uhøjtidelig, djærv og med en snert af smerte. Sådan er årets cabaret i Bogense.

Temaet er sømandsliv - både det romantiserede og det rå. Så som det naturligste af verden optræder "Fløjtetønden Victoria" og "Kukkeren fra Æbelø" side om side med Brecht & Weills "Surabaya Johnny". Godt for det. For det er sammenstødene mellem det muntre og det dystre, der giver slagkraft.

Fra en film noir

Første afdeling fungerer perfekt. Instruktøren Ole Møllegaard har komponeret et stramt forløb og stiller skarpt på persontegningen helt fra begyndelsen.

Kim Henriksen er med sit medfødte 50'er-look som plukket ud af en film noir: De sorte krøller, kløften i hagen, den skæve fortand og de glitrende sovekammerøjne illuderer skiftevis udlængsel og eventyrlyst, desperation og dekadence.

Figuren bygger han videre på i aftenens bedste nummer, en usentimental fortolkning af "Mandalay", for så at ende helt nede i sølet i Jacques Brels "Amsterdam". En foretagsom teaterdirektør burde hyre Kim Henriksen til en Brel-cabaret. Fik du den, Kasper Wilton?

Liselotte Krogager er prototypen på en servitrice i en havneknejpe: Grov og højtråbende, men bag det bralrende ydre skjuler hun årtiers savn.

Det nærmer sig blasfemi at lade en kvinde synge "Havnen", som Osvald Helmut udødeliggjorde, men Liselotte Krogager vover det - og slipper godt fra det. Hendes bolværksmatros er ikke desillusioneret, men kan stadig sitre af nysgerrighed og tro på forandring.

Pianist med måge

Ejnar Gensøs søulk snakkesynger John Mogensens "Sidder på et værtshus", så teksten bliver som ny. Og selv en tåreperser som "Anna Lovinda" gør han til en lille, højtidelig oplevelse.

Efter pausen går der kludder i "symmetrien"; grænsen mellem skuespillere og roller flyder ud, og for mange indslag får karakter af klaske-sig-selv-på-lårene-komik.

På den baggrund skal der kæmpes ekstra for at få de seriøse tekster til brænde igennem - og her har pianisten Ulf Starup en ikke uvæsentlig rolle. Med stenansigt, matrostøj og udstoppet måge observerer han skuespillernes mindste tøven og spiller dem på ret køl. Det er i sig selv en bedrift.

Bogense Sommercabaret lander på fire stjerner, fordi holdet mestrer den pokkers svære kunst at skabe magi ud af ingenting - og endda formår at puste liv i en stak fortærskede viser og sømandssange.

Om forestillingen

Cafe 44, Bogense, fredag: "Nu til søs", Bogense Sommercabaret. Instruktør: Ole Mølle- gaard. Pianist: Ulf Starup. Medvirkende: Liselotte Krogager, Kim Henriksen og Ejnar Gensø. Spiller sidste gang 19. juli.

Sammenstød giver slagkraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce