Rumvæsner af rette støbning

I "Planet 51" er det rumvæsnerne, der er på hjemmebane. De får på "ET"-manér (med omvendt fortegn) besøg af jordboen og rummanden Chuck Baker.

Rumvæsner af rette støbning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jorge Blancos animerede invasionskomedie strutter af kærlighed til rumeventyr og 50’ernes science fiction-film. Desværre er den uden egentlig dramatisk tyngde.

Vi befinder os i slutningen af 50’erne. På overfalden er alt idyl, opsving og forbrugsfest, men børn og teenagere strømmer i biograferne for at opleve den underliggende koldkrigsangst og kommunistforskrækkelse iscenesat i fantastiske rammer. I den hyggelige forstad er det ruminvasionsfilmene i "Humaniacs"-serien om hjernesugende kyklopvæsner fra en anden klode, der har tryllebundet biografgængerne og fungerer som ventil for deres angst.

Der er bare lige den detalje, at vi befinder os på rumvæsnernes hjemmebane.

Biografgængerne er grønhudede, og da der lander et rumfartøj i de hyggelige forhaver med nyklippet græs, cadillacs og barbeque, er det en jordisk rummand, Chuck Baker, med karseklip og firkantet kæbeparti, der træder ud og planter stars & stripes i plænen.

Grundlæggende er det "E.T. the Extra-Terrestrial", Steven Spielbergs lune 80’er-sci-fi-klassiker, der er vendt på hovedet. Dreng møder rumvæsen, og mens regeringen og militæret jager dem, gælder det om at få rummanden tilbage til fartøjet, inden det vender næsen hjemad. Men det er altså ikke helt nok at tage et velkendt koncept og så vende det 180 grader. Der skal mere til, og Joe Stillmans manuskript formår ikke helt at levere den karakterdybde og de overraskelser, der kunne gøre "Planet 51" rigtig medrivende.

Æstetisk er der ikke en finger at sætte på Jorge Blancos på mange måder fornøjelige film. Godt nok er filmen computeranimeret, men tonen af 50’ernes miljø af forkromet stål, træ og pastelfarver fanges overbevisende, ligesom figurerne i nærbilleder synes skabt i modellervoks. Imponerende.

Men jeg er overbevist om, at det er Stillmans manuskript, der delvist spolerer festen, for den spillefilmsdebuterende Jorge Blanco udviser fin sans for komisk timing, og selv om der hele vejen fortælles oven på et tykt lag af referencer til andre film, er det ikke noget, der sænker filmen. Ligeledes mærker man tydeligt instruktørens kærlighed til de film, der hyldes undervejs, og det har helt sikkert en formildende effekt på sci-fi-nørder som undertegnede, når man med entusiasme præsenteres for det, man holder af.

Biting med personlighed

Især i det Pathfinder-agtige robotkøretøj, Rover, og den sært uhyggelige hundehvalp, der krydser "Alien"-filmenes savlende bæst med en skødehund, er overbevisende sci-fi-komedie-figurer. Børnene vil helt sikkert synes, den er sjov. Måske endda sød, men har man set "Alien"-filmene, risler det koldt ned ad ryggen.

Det er tankevækkende, at hverken Rover eller hundeuhyret kommer med dialog undervejs, men begge har mere personlighed end nogen af hovedrollefigurerne, men det viser vel med al tydelighed, at Jorge Blanco er en instruktør, der formår at få noget fornuftigt ud af materialet.

Lad os håbe, at han næste gang finder den rette manuskriptforfatter.

Biocity og CinemaxX Rosengård, Odense, Bio Langeland, Rudkøbing, Kino 1+2, Nyborg, Scala, Svendborg, Panorama, Middelfart.

"Planet 51" (Spansk, engelsk, amerikansk) Spilletid: 91 min. Tilladt for alle, men frarådes børn under 7 år.

Rumvæsner af rette støbning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce