Rumeventyr med jordforbindelse


Rumeventyr med jordforbindelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

"Rejsen til Saturn" er skæv folkekomedie i det ydre rum og ligner et sikkert hit

Det er med bævende hjerte og intergalaktisk nervøsitet, jeg sætter mig i biografsædet og venter på lift off.

For hvad har holdet bag "Terkel i knibe" mon fået gjort ved min teenagetids kulttegneserie?

Og hvad er der mon sket med Claus Deleurans helt underfundige univers med dets vennesæle satire og underspillede fynske lune?

Samt alle de finurlige detaljer, der gør, at den originale tegneserie tåler genlæsning på genlæsning også 30 år efter.

Der er med andre ord en vis risiko for skuffelse. Men den udebliver heldigvis i det store hele.

Og så er det jo retfærdigvis nok også kun en lille del af det givetvis store potentielle publikum til denne film, der overhovedet har læst Claus Deleurans fantastiske tegneserie, som dog nok skal blive genoptrykt i nye oplag efter dette.

Med folk som Casper Christensen og Frank Hvam som stemmer bag de 3D-animerede figurer kunne man jo nok - alt efter temperament - forvente eller frygte salver af komik og heftige one-liners, men på en eller anden måde har manuskriptet ramt tonen rigtig godt.

Vi sidder ikke og slår os på lårene af grin - heller ikke selv om der både er porno-, dildo- og urin-humor indblandet. Vi sidder snarere og klukker lidt. Fryder os over en velanimeret og knokleskæv historie om nogle brave jordboer, der vil kolonisere Saturn og kommer ud for alskens eventyr, som det vil føre for vidt at referere her.

Der er hugget en hæl og klippet en tå, lagt til og trukket fra i forhold til den originale historie, men heldigvis har man da beholdt et af de kontroversielle højdepunkter: Den vildfarne ekspeditions besøg i Himlen, hvor man møder Reserve-Jesus og låner Den Helligånd, da man er løbet tør for benzin. Selv om dette højdepunkt, der i øvrigt sammen med ekspeditionslederens påfaldende lighed med den daværende formand for Kristeligt Folkeparti, Jens Møller, førte til en blasfemi-sag, er mere syret og detaljeret i tegneserien.

Vi får til gengæld en kærlighedshistorie samt bliver præsenteret for en fæl Kurt Thorsen look a like af en spekulant, der med alt andet end ædle motiver har finansieret ekspeditionen.

Både kongehus, kongehusdyr og statsminister er med. Den politiske satire ligger og ulmer under overfladen og træder kun lejlighedsvis for alvor i karakter, og det er egentlig ganske klædeligt, for det kan jo hurtigt blive for firkantet.

På bundlinjen står en anderledes film fyldt med underfundige detaljer, som er seværdig, uanset om man kender den originale tegneserie eller ej. Detaljer, der giver lyst til et gensyn, fordi vi sikkert har overset nogle i første hug. Filmen byder på et persongalleri af ærkedanske antihelte, som har beholdt Claus Deleurans tilforladelige og humanistiske grundtone. I en historie, der på én gang er vildt langt ude og samtidig bevarer jordforbindelsen.

Det er et rumeventyr så dansk, så dansk. Ikke fri for at springe over folkekomediens lave gærde. Ikke fri for en vis vægtløshed i enhver forstand af begrebet.

Men sandelig heller ikke fri for charme.

Det er lige før, jeg tilgiver, at scenen, hvor rumskibet flyver gennem Sct. Knuds Kirkes tårn, ikke er med.

"Rejsen til Saturn", dansk, 88 minutter, tilladt over 11 år.

Premiere fredag i Biocity og Cinemaxx Rosengaard, Odense, Nyborg Kino 1+2,

Panorama, Middelfart, Scala, Svendborg

Rumeventyr med jordforbindelse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce