Roman skildrer et barn ramt af ødelæggende tavshed

Linda Lassens nyeste roman "Et års barndom" handler om de voksnes hemmeligheder og løgne - og et barns forsøg på at skabe mening. Arkivfoto: Lasse Hansen

Roman skildrer et barn ramt af ødelæggende tavshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny roman af Linda Lassen handler om en piges forsøg på at forstå meningen med, at hun på ubestemt tid skal bo hos sine bedsteforældre.

Stella ved, at hun er et vanskeligt barn, og at hendes forældre ikke er tilfredse med hende. For hvorfor skal hun ellers pludselig bo hos sine bedsteforældre på ubestemt tid. Stella bruger timer på at tænke over alle de gange, hun har gjort noget forkert, og hun kæmper for at være både god og dygtig, så hun kan få sine forældres anerkendelse.

Stella er barn i 50'ernes Odense i romanen "Et års barndom". Forfatter Linda Lassen, der bor i Gråsten, var også barn i 50'ernes Odense, og romanen er inspireret af hendes eget liv. Som Stella blev hun også sendt til bedsteforældrene, der boede i bydelen Tarup, og hverken forældre eller bedsteforældre forklarede sig.

"Et års barndom" er derfor en roman om hvor ødelæggende, det usagte kan være for et barn. Men det er også en roman om, hvordan en tryg hverdag hos bedsteforældre kan hele, og hvordan det, der trods alt bliver sagt, ikke kun kan nedbryde, men også opbygge. For Stella bliver det klasselæreren, frøken Mikkelsen, der bliver det afgørende forbillede, for hun "ser" Stella og vælger sine ord med omhu.

- Jeg havde selv en frøken Mikkelsen i det år, jeg boede hos mine bedsteforældre og gik på Tarup Skole, og jeg har gerne villet skrive om hende længe, fordi hun kom til at betyde så meget for mig, fortæller Linda Lassen.

Da hun gik i gang med romanen, kontaktede hun gamle klassekammerater.

- Og det var slående, at de allesammen følte, at frøken Mikkelsen havde "set" netop dem. Det er en fantastisk egenskab at have som lærer. Hun fik os hver især til at føle os set og hørt, siger Linda Lassen.

I romanen har Stella det på mange måder godt hos bedsteforældre. Her er en forudsigelig hverdags-trummerum.

- Sådan var det også hos mine egne bedsteforældre. Når jeg tænker tilbage på min barndom, husker jeg året hos dem særligt tydeligt, og jeg tror, at det hænger sammen med, at der var trygt og forudsigeligt.

Derfor er titlen på romanen også dobbelttydig. Den kan forstås som det ene år, Stella var hos sine bedsteforældre. Men den kan også forstås, som at det var det eneste års ægte barndom, hun fik.

Linda Lassen
Linda Lassen, 70 år, er født i Odense, uddannet lærer og psykolog. Bor i Gråsten med sin mand Erik Østergaard. Parret har tilsammen fem børn og seks børnebørn.

Debuterede i 1999 med digtsamlingen "Balloner flyver væk". Har skrevet fagbøger, adskillige romaner for børn og unge og i de senere år også historiske romaner for voksne - bl.a. "Men sko må jeg ha'" og "Forsvar for Martha". 1. februar udkommer "Tysklandsarbejderen - Frederiks valg", der bl.a. foregår under anden verdenskrig.

I 2017 udkom "Det forsvundne spædbarn", en semikrimi, der tager sit udgangspunkt i en endnu uopklaret sag fra 1966, hvor et spædbarn, "Basse", blev stjålet fra en barnevogn i Odense.

Ny historisk roman

I romanen har Stellas bedstefar arbejdet for tyskerne under anden verdenskrig, og den tråd tager Linda Lassen op i sin kommende historiske roman, "Tysklandsarbejderen - Frederiks valg", som udkommer på Hovedland 1. februar.

Den handler om Frederik fra Als, der under anden verdenskrig arbejder i Kiel. På et tidspunkt gifter han sig med Maren fra Odense. Romanen strækker sig over tiden fra 1910 til 1960.

- Min egen farfar arbejdede også for tyskerne under krigen, og jeg har i årenes løb spekuleret på, hvorfor. Det forsøger jeg at give et bud på med romanen, men den handler ikke om min farfar, for det er blevet en almen historie, fortæller Linda Lassen.

Linda Lassen: "Et års barndom", 220 sider, udkommet på forlaget Lauritz.

Roman skildrer et barn ramt af ødelæggende tavshed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce