Roman: Ondskabsfabrikken


Roman: Ondskabsfabrikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Édouard Louis udfordrer den klassiske forestilling om forholdet mellem voldsmand og offer.

Bøger: "Jeg kunne ikke genkende mine egne erindringer, når jeg talte om dem; de to politifolk stillede mig spørgsmål, som tvang mig til at fremstille natten med Reda anderledes, end jeg ville have ønsket (...)"

"Voldens historie" er en bog, der indgående beskæftiger sig med nogle af de sproglige magtstrukturer i samfundet, men også i menneskers mest intime relationer til hinanden, som er med til grundlæggende at definere den enkeltes identitet. Det lyder lidt abstrakt, og det er det på en måde også, men den unge franske succesforfatter Édouard Louis' anden roman opererer på mange planer på én gang. Det er en selvbiografisk funderet historie om den unge Édouard, som går hjem med en fremmed mand, de har sex, men aftenen tager en uventet og ubehagelig drejning, og han ender med at blive udsat for både voldtægt og drabsforsøg.

I "Voldens historie" bliver den forfærdelige aftens forløb overleveret både af Édouard selv og af hans søster, der genfortæller den til sin mand. Disse sideløbende spor bruges til at vise, hvor forskelligt virkeligheden kan tage sig ud, afhængigt af hvem man er, og hvor man befinder sig i samfundet. Politiet kommer i sidste ende paradoksalt nok til at fremstå som den største forbryder i historien. Politirapportens ordlyd og hovedpersonens foruroligende gengivelse af især det første forhør tegner et billede af en rigid og fordomsfuld instans, hvor arbejdsgangene er præget af indgroet strukturel racisme.

Fortællingen om Édouard og Reda nuancerer og udfordrer den klassiske forestilling om forholdet mellem et offer og hans overfaldsmand. "Voldens historie" hævder, at ondskab ikke er et iboende menneskeligt karaktertræk, det er noget, der først og fremmest udspringer af den måde, samfundet er organiseret på, nærmest som en ondskabsfabrik, der producerer mistillid og vold. Det er både opmuntrende, smuk, nedslående og dybt tragisk læsning.

Etcetera er et strålende forlag, og det her er en tankevækkende og vedkommende udgivelse.

Édouard Louis: "Voldens historie", 224 sider, 249 kroner, Forlaget Etcetera

 

Roman: Ondskabsfabrikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce