Roman: Når livet gør ondt

Kenneth Jensen. Foto: Simon Klein-Knudsen/Gyldendal

Roman: Når livet gør ondt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Man skal som bekendt ikke gå tilbage til en fuser. Om man skal gå tilbage til et litterært værk som forfatter og udbygge og genudgive det, kan diskuteres. Men det er netop det, forfatteren Kenneth Jensen har gjort, når han nu ganger sin gamle titel "Tragedie plus tid" med ni, selv om kun omkring en fjerdedel af teksten er genoptryk i "Tragedie plus tid gange ni".

"Skriften er et godt sted at søge hen, skriften optager også det opståede tomrum efter karrieren på arbejdsmarkedet, der varede ti til femten år," har Kenneth Jensen forklaret. Og det er disse år, som leverer stoffet til den foreliggende roman.

Der er et underligt misforhold mellem den noget opskruede titel og Jensens ord og så den jordnære fortælling, der foldes ud over den lille romans sider. Vi er virkelig nede i det håndgribelige liv i bogen. Det er det liv, der kan mærkes på kroppen.

Selv når tvillingerne Adam og Kenny besøger Bedste og nyder pølserne i hendes bod, melder ubehaget og smerten sig, når avnerne ved høsttid kiler sig ind overalt, eller når Adam falder ned fra Bedstes høsttraktor på den knoldede mark. Men det fulde udtræk af smerte og alskens fornedrelse får læseren i en stærkt fortalt skildring af jeg-fortællerens job på et slagteri. Der er kød overalt: "... kødet vælter ind, der er ikke noget af det, jeg tænker eller siger, der kan bruges, vi er maskiner på maks., der ikke kan følge med, vi er ikke mennesker".

I grove træk er Kenneth Jensens roman kronologisk fremadskridende. Men intensiteten aftager i de faser af fortællerens, og her må man godt sige forfatterens, liv, der følger efter livet som vakuumpakker på slagteriet. Det er, som om stoffet fra tiden som dambruger ikke kaster samme sproglige kraft fra sig. Selv da bristede forhold og psykisk nedtur indfinder sig, griber stoffet ikke rigtigt mig som læser.

Livet er hårdt, måske også tragisk, det er romanens budskab. Men når Kenneth Jensen skriver bedst, oplever også læseren fortrøstning. Roman

Kenneth Jensen: "Tragedie plus tid gange ni".

136 sider, Gyldendal

 

Kenneth Jensen:
Kenneth Jensen: "Tragedie plus tid gange ni". Foto: Gyldendal

Roman: Når livet gør ondt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce