Boganmeldelse

Ahnhems tredje Fabian Risk-krimi er en tempofyldt, udspekuleret sag, der dykker hovedkulds ned i den menneskelige psyke. Underholdning og spænding er intakt, men romanen bliver også fortænkt og spekulativ.

Stefan Ahnhems Øresundskrimi "Atten grader minus" er ikke båret af en social indignation eller interesse, som den svenske krimitradition har været så rig på siden Sjöwall og Wahlöös 10 stilskabende krimier fra 1965-1975. Ahnhem åbner døre til personernes lukkede rum, til deres sinds irgange og krinkelkroge. Og han gør det med stor effektivitet og indsigt. Det er her, romanen lever. Ikke mindst gennem Fabian Risks familie på fire, som hver har sit hemmelige rum.

Nogle rum skal man bare ikke gå ind i. Heller ikke selvom man har en nøgle. Det erkender Mathilda, efterforsker Fabian Risks datter, under en Quijabræt-seance med veninden i slutningen af "Atten grader minus". Hvor har hun ret. Der gemmer sig mørke fortællinger i mørke rum. Faktisk tager svenske Ahnhems roman sin begyndelse i et rum, hvor en sexfikseret sadist har fastgjort en kvinde med stålwire. Flere rum følger i Ahnhems roman. Både store, eksklusive rum og små, kolde, klaustrofobiske rum.

"Atten grader minus" lægger ud med et fint flow, og man er som læser med fra første side.

Helsingborgs politi sættes i sving, da en bil kører i havnen. Bilens fører drukner ved den lejlighed. Eller, det er formodningen hos efterforskerne. Noget stemmer imidlertid ikke. Den grundige retsmediciner kan fortælle, at personen har været død i to måneder - i nedfrosset tilstand. Den gåde sætter de ellers normalt halvt slumrende (vi er trods alt i Helsingborg) svenske efterforskere på overarbejde. Det bliver starten på en morderisk kispus. På den anden side af sundet, i Hamlets Helsingør, går en blodig kvinde stenet gennem gaderne. Dunja Hougaard, der har måttet lide den tort at blive degraderet til ordensbetjent, får færten af en alvorlig forbrydelse, som trækker tråde til Helsingborg.

Stefan Ahnhem skriver simpelt og ordknapt i korte kapitler. Der er tempo på og et gådefuldt plot, som river én med. Romanen er kreativ og udspekuleret, men bliver desværre også lovlig spekulativ i sin morderiske kreativitet. Den får alt, hvad den kan trække, og meget mere til. Der er intet IKEA, ingen potatis och köttbullar over Ahnhems "Atten grader minus". Det er egentlig forfriskende, men som læser er det svært ikke at tænke "less is more."

Stefan Ahnhem: "Atten grader minus", 496 sider, 299,95 kroner, Lindhardt og Ringhof

  • fyens.dk