Boganmeldelse

To gamlinge trodser børnene og tager på roadtrip ad Route 66.

Det er ikke noget under, at "En sidste ferie", Michael Zadoorians autocamper-roman fra Detroit til Californien, allerede er blevet filmatiseret. Endda med så gode skuespillere som Helen Mirren og Donald Sutherland i hovedrollerne som det gamle ægtepar Ella og John Robina.

Romanen om parrets sidste ferie er ikke bare en instruktiv og billedrig vejviser ad den hæderkronede gamle hovedvej gennem USA fra øst til vest. Den er også en yderst ligefrem biltur ind i Ellas og Johns 60 år gamle samliv - fortalt af Ella, som gør læseren til sin rejsefælle på en meget bramfri og ærlig måde. 

John kan hun ikke mere snakke med om løst og fast. John lider af Alzheimers og har gjort det de sidste fire år. Men selvom han forsvinder ind i sig selv, kan han stadig køre bil. Det beslutter Ella sig for, at det er så det, han skal: Hun vil gense Disneyland i Los Angeles og køre den samme Route 66, som de altid kørte den, da de var yngre, og deres to børn var små. Børnene Cindy og Kevin på over 50 er naturligvis rædselsslagne. For ikke nok med, at Alzheimer kører med. Det gør kræften også. Ella har imidlertid nægtet at lade sig underkaste både børns og lægers omsorg og tilbud om kemo. Når hun får det skidt, stikker hun bare hovedet ud af vinduet og lader vinden kærtegne sine få tilbageblevne hårstrå, mens hun sluger en lille blå pille.

"En sidste ferie" er sådan en bog, man absolut skal læse, hvis man ikke stikker hovedet i busken over, at livets sidste tid rummer lidelse og sorg og død. Tiden kan nemlig også rumme glæde og pjank, og Ella og John oplever det hele. Inklusive omgivelsernes holdning til det at være gammel og affældig. "En sidste ferie" er underfundig og sjov og lige ud ad landevejen og bør ligge i ethvert handskerum - uanset bilisternes alder. PS: Filmen forventes at få dansk premiere til november.

Roman: Michael Zadoorian: "En sidste ferie"

Oversat af Nikolaj Kvistgaard Johansen, 272 sider, Harper Collins Nordic.

  • fyens.dk