Boganmeldelse

"Underet" er ikke et under af en roman. Bestsellerforfatteren Emma Donoghue har fyldt sin roman om et religiøst irsk samfund med unuancerede troende mennesker, der gør onde ting.

Bøger: De er onde, ignorante og religiøse. Bestsellerforfatter Emma Donoghue skaber en kliché af en beskrivelse af et irsk 1850'er-samfund i romanen "Underet". Uden mange facetter og nuancer skaber hun en by bestående af endimensionelle karakterer, der alle udnytter en lille piges sårbarhed og psykiske problemer. Undtaget er hovedpersonen: Den engelske og ikke-religiøse sygeplejerske, der er uddannet af Florence Nightingale og står for fremskridt, udsyn og omsorg.

Anna O'Donnell er 11 år og muligvis et katolsk under. Hun har fastet i fire måneder, og det får katolikker over hele landet til at besøge pigen. Der er snak om at gøre det unge under til helgen, men først skal fasten efterprøves. Derfor tilkaldes en nonne og en Nightingale-sygeplejerske til at holde pigen under opsyn i 14 dage.

Romanen fortælles fra den engelske sygeplejerske Libs perspektiv, og fremdriften er hendes forsøg på at opklare bedraget bag underet.

Som læser er man ikke i tvivl om, at Anna ikke er et under. Man er heller ikke i tvivl om, at familien, præsten, lægen og resten af byen er helt igennem depraveret og vil udsætte et lille barn for hvad som helst med hver sit motiv bag.

Og forfatteren skaber heller ikke rum til nuancer i karaktererne, som hun portrætterer. De er enten gode eller onde. Det sidste hænger sammen med graden af religiøsitet. 

Fortalt detaljerigt og beskrivende giver romanen umiddelbart mindelser om klassiskeren "Jane Eyre", men desværre undlader forfatteren ikke selv at lave den reference.

Emma Donoghue skriver godt, men spændingen, der driver fortællingen frem, udebliver i store dele af romanen, som interessant nok er inspireret af virkelig hændelser. Desværre er virkeligheden langt fra de ensidige personer, der optræder fortællingen om en ulykkelig, anorektisk pige, der har besluttet sig for at dø.

Lidt flere nuancer, lidt mere kærlighed til karaktererne og lidt mindre bøn havde givet bogen mere troværdighed og flow.

Emma Donoghue: "Underet", oversat af Bente Kastberg, 320 sider, 250 kroner, Politikens Forlag

 

  • Limkilde_Anja_(2015)_015

    Af:

    Jeg er journalist på Fyns Amts Avis' Langelands redaktion, hvor jeg skriver om foreningsliv, kultur, skoler, mennesker og politiske beslutninger. Jeg er interesseret i det meste. Højere og mere smidig end de fleste. Jeg dyrker yoga og spiser ikke kød. Jeg bor sammen med min kæreste mellem skov, strand, stjerner og pastelfarvede solnedgange.