Boganmeldelse

Roman om dreng med hårde odds er overlegent fortalt

Bøger: Lige fra fødselsøjeblikket er der noget galt med Ulf. Midt i forberedelsen af aftensmaden melder han sin pludselige ankomst, så mor Marianne må selv kappe navlestrengen med en urtekniv. På hospitalet insisterer hun over for sin mand Per og personalet på, at der er noget galt med den nyfødte, han græder ikke, to tæer er vokset sammen, og han er grim.

Det er en opvækst under hårde odds, Stine Askov skildrer i "Bjørneklo", hvor vi følger Ulf, indtil han står for at skulle starte i gymnasiet. Mor Marianne underviser i fransk på Helsingør Gymnasium, og far Per er bestyrer af en brilleforretning, så forudsætningerne for en god opvækst skulle således være til stede. Men især Mariannes uklare forventninger til sønnen gør ham ude af stand til at finde ud af, hvem han selv er. Han ser sig som deltager i en række sociale spil, hvor han ikke kan finde ud af, om det er ham eller hans dobbeltgænger, der agerer.

I forbindelse med farens pludselige kræftdød træder Ulf i karakter, han opdager, han kan træffe beslutninger, men det er ikke den slags, man kan dele med sine omgivelser. Som den bjørneklo, hvis saft har vansiret hans ansigt, men som langsomt bleges, som tiden går, slipper han lidt efter lidt ud af den tvang, der ligger i det stempel, de voksne sætter på ham, han kan noget med sproget og ender nok med at blive forfatter.

Stine Askov kan også noget særligt. Hun kan skildre hverdagsforeteelser frysende autentisk, samtidig med at hun løfter sit stof, så der anslås de dybere strenge, der kan ligge under hverdagens banale gøremål. Det er gjort med et overlegent talent. Stine Askov: "Bjørneklo", 248 sider, 279,95 kroner, Gyldendal. 

  • fyens.dk