Roman: Et hummerliv - Matador på norsk


Roman: Et hummerliv - Matador på norsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

For alle os, der elsker Norge og er glade for en burlesk komedie. Glædes over gensynet med en svunden tid. Ja, så er Erik Fosnes Hansens nye roman, "Et hummerliv", det hele værd. Pengene og tiden. En dag ved pejsen, mens vinden flår i vimplen, og trakfikradioen melder om restriktioner for høje, lette køretøjer på Storebæltsbroen.

Bogen handler om livet på et højfjeldshotel i begyndelsen af 1980'erne, hvor drengen Sedd vokser op med sine bedsteforældre og kokken Jim. Forældreløs, tæt knyttet til dem, der har påtaget sig opdragelsen efter forældrenes mystiske forsvinden. Handlingen udspiller sig i det skæbnesvangre overgangsår mellem barn og voksen. Vi befinder os hele tiden på grænsen mellem de barske realiteter på et hotel i krisetider og den (gammel)kloge dreng, der langsomt, men sikkert - drevet af nysgerrigheden - lader sig transformere fra det trofaste og loyale barn til den både tvivlende og viljestærke, men også trofaste teenager.

Virkeligheden kommer snigende, og drengen med den knivskarpe iagttagelesesevne og det gammelkloge sind ser tidernes skiften og sædernes forfald. Frimærkerne fra gæsternes bestillinger udebliver, men det gør de maskinstemplede rudekuverter ikke. Det er den måde, Sedd noterer sig udviklingen på. Han mangler frimærkerne i sin samling, reflekterer over sammenhængen og jager sin egen skæve forhistorie.

 

Litterær nydelse

"Et hummerliv" er ikke en lærebog i hoteldrift, men udgangspunktet - dagligdagen på fjeldet - er ikke det værste for en snak om forretningsudvikling og omkostningsbevidsthed som et modtræk mod "de satans charterrejser". Og så er "Et hummerliv" ganske enkelt en litterær nydelse. En sørgmunter dannelsesrejse. Erik Fosnes Hansen er knivskap og stilsikker på sin helt egen måde. Han koger det hele ind til en rigtig lækker hummerbisque. Det er nærliggende at tænke på vores egen "Matador".

Men hov, er det nu så længe siden, at det var "begyndelsen af 1980'erne"? Det er, som om historien springer et tiår over. Det må være alderen - min - eller også er de bare lidt bagefter deroppe i Norge. Hovedsagen er, at "Et hummerliv" er både underholdende og tankevækkende - på sin egen underfundige måde. Storby og voksenliv kommer til fjeldet - som en snestorm i december.

 

Roman: Erik Fosnes Hansen: "Et hummerliv"

Oversat af Sara Koch, 377 sider, Gyldendal

Roman: Et hummerliv - Matador på norsk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce