Roman: Et hjemløst sind


Roman: Et hjemløst sind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hvad det vil sige at have et hjem, står som noget centralt i John Boynes nye, store, begavede, komplekse og desværre lidt for godhjertede roman.

John Boynes storslåede og ret storladne roman "Cyril Averys hjerte" begynder, da hovedpersonens mor som 16-årig bliver smidt ud af sin landsby, fordi hun er blevet gravid uden for ægteskabet. Hun flytter til Dublin, hvor hun arbejder hårdt for at have råd til at leje sig ind i en faldefærdig bygning, hvor hun føder under traumatiske forhold og føler sig nødsaget til at bortadoptere sin søn til et velhavende ægtepar.

Cyril vokser op med to fraværende og uengagerede adoptivforældre, som ikke ligefrem hjælper deres barn med at få en fornemmelse af tryghed og faste tilhørsforhold. Og netop denne manglende fornemmelse af at have et hjem, og behovet for at finde et, er kernen i "Cyril Averys hjerte".

Hovedperson bliver venner med den karismatiske Julian Woodbead, som han også er hemmeligt forelsket i. Men den slags følelser er der ikke plads til i 1950'ernes Irland, så Cyril bliver tvunget til at undertrykke sin natur.

Romanen følger Cyrils forsøg på, igennem hele sit liv og via ophold i blandt andet Amsterdam og New York, at finde ud af, hvem han er, hvor han kommer fra, og ikke mindst hvordan de to ting hænger sammen. Det er en krinkelkroget, men alligevel også meget straight forward bog, hvis sympatier man let kan regne ud, og som desværre taber pusten i den tredje og sidste del. Men mest af alt er det alligevel en bog med gode intentioner, der fremstår som et vidnesbyrd særligt fra det 20. århundredes Irland, men egentlig fra en række samfund i den vestlige verden, som lever i deres egen histories skygge i forhold til at lade det enkelte menneske udfolde sig frit, både i forhold til sig selv og som samfundsborger.

Selv hvis man finder lykken, må man ikke glemme hverken sin egen eller alle andres ulykke, synes bogen at sige.

Roman: John Boyne: "Cyril Averys hjerte"

Oversat af Jakob Levinsen, 600 sider, Rosinante

Roman: Et hjemløst sind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce