Boganmeldelse

Skotske Ian Rankin er tilbage med den 21. roman i krimiserien om den ikoniske eks-strømer John Rebus fra Edinburgh. "Gamle fjender" er stilsikker, klassisk Rankin, men den sidste kant mangler,

Bøger: 30 år er det blevet til med en af krimilitteraturens mest legendariske romanfigurer, John Rebus. Det lå ikke i kortene. Heller ikke hos den unge forfatter, der introducerede kriminalassistent Rebus i "Knots & Crosses" i 1987. Han mente, at han havde skrevet en roman over landsmanden Stevensons "Jekyll og Hyde"-tema, men følte, at han blev misforstået. For bogen blev placeret i boghandlernes krimisektion. Rankin gik derfor rundt i Edinburghs boglader og flyttede bogen til hylden med fiktion, som han fortalte undertegnede i et interview i 2001.

21 Rebus-romaner senere er Rankin i liga med sin gode forfatterkollega fra Edinburgh, J. K. Rowling. Rebus er som Potter for længst blevet ikonisk. I sådan et omfang, at den pensionerede kriminalbetjent til sommer fejres i tre dage under RebusFest i Edinburgh.

 

Fuld gas, men ...

Rankin giver den fuld gas og mere til i "Rather Be The Devil", der på dansk har mistet sin fandenivoldske slagkraft i titlen "Gamle fjender". Romanen ligner noget, vi før har set fra skottens hånd. Rebus er som at møde en gammel ven. Man vil gå planken ud for bare at læse om ham.

Rankin er så ubegribeligt stilsikker, at han aldrig går galt i byen med Rebus. Men sikkerhed til side, så skriver han sig ikke helt ud, som vi har set det i eksempelvis "Black & Blue og "Standing in Another Man's Grave".

Romanen indledes ellers elegant, som var det novellekunst. Rebus og kæresten fejrer en uge uden smøger - suppleret af begrænset alkoholindtag, koffeinfri kaffe, ja, selv desserten springes over. Der viser sig at være noget alvorligt på spil bag deres mådehold. Døden puster Rebus i nakken. Der er urovækkende nyheder fra hospitalet. Der er fundet en skygge på Rebus' ene lunge, og han må vente på resultatet af prøverne.

Ventetid er ikke en del af Rebus' personlighed. Hellere handle - og fortrænge. Pensionisten Rebus kaster sig over et 40 år gammelt, celebert, uopklaret mord. Imens efterforsker hans gamle politikollegaer Siobhan og Fox et brutalt overfald på Edinburghs nye konge af underverdenen. Det lugter af et opgør blandt byens kriminelle topfolk. Inden længe peger pilen på Rebus' ærkefjende, den detroniserede gangsterboss Big Ger Cafferty. Og Big Ger vil kun tale med én: Rebus.

Rankin vil for meget i "Gamle fjender". Alle har noget på alle. Noget i klemme. Noget, som de flygter fra og gemmer sig for. Der er virkelig lukket op for den dramatiske ølfustage. Det smager godt, men mindre kunne også gøre det. Flere af de mange sidehistorier kunne fortjene en krølle. Heller ikke Rebus' indre kvaler kommer vi rigtig tæt på, selv om døden lurer som en større skygge end djævelske Cafferty.

Ian Rankin: "Gamle fjender", 372 sider, 299,95 kroner, Klim

  • fyens.dk