Rom, sved og sex


Rom, sved og sex

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stemningsmættet cubansk krimi.

Leonardo Padura, "Forårsblæst over Havana"

Den cubanske krimiforfatter Leonardo Padura er for dem, der foretrækker deres krimi serveret med dobbelt rom og masser af eftermiddagssol på cigaren. Seneste bind i den såkaldte "Havana-kvartet" er netop udkommet på dansk, og det portrætterer ligesom forgængerne det cubanske samfund set gennem øjnene på den excentriske detektiv Mario Conde.

I "Forårsblæst over Havana" jagter Condes den person, der har myrdet en kvindelig kemiprofessor med et pletfrit karriereforløb og mere hang til molekyler end til marihuana. Hun var lærer på den skole, hvor Condes gik som barn, men efterforskningen af hendes død fører ham ikke kun tilbage til Havana i de mere uskyldige, revolutionseuforiske 70'erne. Den fører ham også ind en aktuel udforskning af et samfund i frit narkorelateret fald og lige ind i hjertet på den melankoli, der er tilbage, når de store idealistiske samfundsdrømme er drømt og opgivet.

Modsat de skandinaviske velfærdskrimier, som over en bred kam kritiserer et samfund, der gør indbyggerne syge, foregår Paduras i et samfund uden fri presse og med stærkt begrænset ytringsfrihed. Det betyder, at hidsig panorering over den socioøkonomiske udvikling er erstattet af stemningsmættet, resigneret refleksion. Samtidig gennemstrømmes "Forårsblæst over Havana" af en ironisk-erotisk sproglig vibe, der er ukendt for velfærdskrimien, og læsere kan se frem til masser af rom, sved og sex i Paduras gennemførte og smukt fortalte krimi latino.

Leonardo Padura: Forårsblæst over Havana. Oversat (smukt!) af Peer Sibast. 250 sider, 249 kroner. Forlaget Sohn.

Rom, sved og sex

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce