350 abonnenter nød en eftermiddag med musik og morsomme anekdoter med Jørgen Olsen, Nalle og de to Spacemakers-medlemmer Jørn Bonnesen og Jørn Mader på Posten.

I august 2016 var der stuvende fuldt på spillestedet Dexter, da Lasse Helner, Nalle og Jørn Bonnesen fra Spacemakers fortalte røverhistorier om deres respektive minder om velmagtsdagene i 1960'erne og 1970'erne. Derfor er der oprustet til "Røverhistorier vol. 2.0", som foregår på spillestedet Posten, der kan rumme næsten tre gange så mange siddende gæster. Igen er samtlige sæder udsolgt. Hvilket man forstår efter at have hørt Jørgen Olsen, Nalle, Jørn Mader og Jørn Bonnesen slå sig løs på slap line.

- Jeg er odenseaner til fingerspidserne, men jeg går jo ikke og praler med det hele tiden, indleder Jørgen Olsen, der efterfølgende fortæller om sin første musikalske oplevelse i barndomsbyen, han forlod som 10-årig.

Han nynner et hint, som de fleste fanger. Det er Tommy Steeles "A Handful of Songs".

- Vi boede ude på Hjallesevej dengang, og jeg kan tydeligt huske, at vi hørte Tommy Steele i Otto Leisners program "Pladeparade". Jeg var meget fascineret af "A Handful of Songs" og Cliff Richards "Lucky Lips", som min bror Noller og jeg oftede spillede. Jeg kan i øvrigt tydeligt huske, da jeg var 12-13 år, hvor det gik op for mig, at det fungerede noget bedre med pigerne, hvis man stod med en guitar og sang en lille smule, siger Jørgen Olsen.

Et par år senere optrådte de unge Olsen-brødre i Tyskland sammen. De spillede på et værthus, der bryggede dets egen øl.

- Vores far fik en omgang øl efter hver sang, og jeg skal da lige love for, at han blev stanghamrende vissen, husker Jørgen Olsen.

Kort tid efter dannede brødrene et band med et andet brødrepar. Bandet fik æren af at varme op for The Kinks.

- Jeg var 15 år. Noller, der spillede trommer, var 11 år, vores anden guitarist var 13 år og bassisten var ni år. Bandnavnet The Kids passede ret godt til sådan en flok kække drenge, konstaterer Jørgen Olsen.

Mader begyndte som svajer

Nalle bider lige som under første omgang røverhistorier godt fra sig fra sig med både muntre oneliners og anekdoter.

- Det er sjovt, du nævner Tommy Steele. Jeg plejer ellers ikke at prale med det, men jeg kender Johnny Reimar, siger Nalle tørt.

Responsen fra publikum udebliver ikke. Nalle rider videre på bølgen.

- Jeg blev faktisk født samme sted som Jørgen Olsen. Nede på Albanigade. Da jeg blev født lørdag formiddag klokken 9.45 10. april 1943 pissede det ned, hvilket min mor ofte mindede mig om. Siden har solen dog skinnet flere gange i mit liv. Blandt andet på grund af mine to koner, der begge er tilstede i dag. Den første hed Jette, og det gør min nuværende kone også. Det gør det hele lidt lettere, hvis jeg skulle komme til at tale i søvne, siger Nalle og får Posten til at skælve af latter.

Jørn Bonnesen og Jørn Mader er nærmest et odenseansk yin og yang. De to mænd har gået i skole sammen, spillet fodbold sammen og dyrket musik, siden de var 13 år.

- Jeg er faktisk den eneste af os, der ikke er født i Odense, selv om jeg er vokset op her. Jeg blev født på et skib, der sejlede ind til Svendborg. Min far var i øvrigt sømand og døde i november. Det er sjovt, at flere har nævnt Albanigade, for der bor min mor på 96 år på et plejehjem. Hun elsker i øvrigt, at jeg er begyndt at spille musik igen, siger Jørn Mader.

Han købte sin første guitar som niårig for penge, han tjente som svajer (cykelbud red.) for Sika, der solgte kurvemøbler.

- Jeg havde set en annonce i Fyens Stiftstidende, at de søgte en ung mand. Da jeg kom ind i forretningen, sagde bestyreren til mig, at jeg skulle vente lidt, før jeg var gammel nok til jobbet. Så gik jeg ud til pølsevogn foran butikken og ventede 10 minutter, inden jeg gik ind igen og spurgte, om jeg havde ventet længe nok. Så fik jeg jobbet og råd til min guitar, siger Jørn Mader.

Mick Jagger i lilla trusser

Ét af eftermiddagens mest morsomme øjeblikke indtræffer, da de to gange Jørn beretter om The Spacemakers' koncert sammen med The Rolling Stones i Fyns Forum i 1965. Jørn Bonnesen er stadig benovet over sin navnebrors entre.

- The Spacemakers var inviteret til at varme op, og det var fandenedeme noget af en oplevelse. Jørn Mader ankommer til koncerten på cykel. Kan I se det for jer, siger Jørn Bonnesen og ryster på hovedet.

Jørn Mader undskylder sig med, at han arbejdede som sportsreporter og i øvrigt boede tæt på Fyns Forum.

- Jeg husker tydeligt, da jeg kom inden for i omklædningen, hvor jeg stødte ind i Brian Jones og Mick Jagger, der stod i lilla trusser og kom pudder og maskara på hinanden. Det havde jeg fandeme aldrig set mænd gøre før. Det var næsten for vildt, siger Jørn Mader.

Bonnesen husker også, at Mick Jagger og de andre rullesten var nogle små mandslinger.

- Vi havde jo alle sammen hår dengang, så vi var da mindst et halvt hoved højere end de små engelske drenge der, siger Jørn Bonnesen, der fremhæver kvaliteten af de damer, The Rolling Stones havde med.

- Nalle, har du egentlig ikke nogle gode historier om damer i gamle dage, spørger Jørgen Olsen.

Nalle tænker sig grundigt om.

- Nu har jeg begge mine koner siddende blandt publikum, så jeg må hellere passe lidt på, hvad jeg siger. Men jeg har da ikke holdt mig tilbage, svarer Nalle diplomatisk.

- Du må sige til, hvis det kræver advokatbistand, indskyder Jørn Bonnesen.

Sindssygt stjerneskud

Jørgen Olsen indleder anden afdeling med at fortælle om alle oplevelserne med "Smuk som et stjerneskud", som vendte de to brødres liv på hovedet.

- Mine børn syntes, at det var fuldstændig vanvittigt, at vi stillede op. Vi var jo aaaaaaaalt for gamle. Det havde de sådan set ret i. Ingen troede på, vi kunne vinde. Ikke engang os selv. Et helt år efter, at vi vandt det internationale melodigrandprix i Stockholm, rejste vi rundt i hele Europa for at deltage i tv-shows og give interviews i bunkevis. Det var sindssygt, så travlt vi havde, fordi jeg også arbejdede som lærer dengang. Det var næsten for voldsomt, men i dag er vi taknemmelige for alt det, den sang førte med sig, siger Jørgen Olsen, inden han fremfører sangen i en halvt dansk halvt engelsk version.

Publikum er ikke sene til at tage mod opfordringen om at synge kor.

I pausen har flere publikummere foreslået spørgsmål, som avisens udsendte stiller de fire herrer på scenen. Der er blandt andet spørgsmål om Jørn Maders helbred, hvornår The Spacemakers igen kommer til Rock med Rynker, og om der har været jalousi mellem de to Olsen-brødre.

- Ja, der har helt klart været jalousi mellem os, som især har gået på sangskrivningen. Jeg har skrevet langt de fleste af vores store hits som "Angelina", "Marie, Marie" og "Fugle". At jeg har fået så mange af mine sange med på pladerne har betydet, at jeg har en anden økonomi, end han har. Det har skabt nogle klare problemer nogle gange, må jeg være ærlig at sige, svarer Jørgen Olsen.

En gæst vil gerne vide, hvor mange udgivelser de hver især har udgivet. Det er ikke sådan lige at svare på. Jørn Mader remser cirka 10 plader op, Jørn Bonnesen tre, Nalle omkring 25 og Jørgen Olsen topper med cirka 350 singler, lp'er og cd'er, som han heldigvis ikke remser navnene op på.

Eftermiddagen slutter med tre sange, som lover godt for koncerten i Den Fynske Landsby 31. august, som for længst er udsolgt. De 350 deltagere står op og klapper begejstret med på blandt andet "Whole Lotta Shakin' Going On", som lever op til sit navn. En rekorddag til historiebøgerne.

  • Michael Bager

    Af:

    Reporter på Odenseredaktionen, musikredaktør og flittig skribent til rejsemagasinet Siesta. Født i Aars, Himmerland, i 1977 og bosat på Fyn siden 2004. Har kone, der er læge på OUH, samt to døtre. Jeg er glødende AaB- og Arsenalfan, men hepper på OB i alle kampe, hvor de ikke møder nogen af de nævnte hold. Jeg elsker alt fra hiphop og heavy til punk og rendyrket rock. Jeg har i mine 10 år på avisen interviewet musikere som Tom Jones, Robert Plant, Slash, Sinéad O'Connor, Macy Gray, Bryan Adams, Chris Cornell, Cliff Richards, Dr. John, Gavin DeGraw, James Last, Jeff Beck, Kevin Costner, Manic Street Preachers, Santana, Suede, The National og Travis m.fl. Blandt danske bands mangler jeg kun C.V.Jørgensen og Kim Larsen for at have interviewet samtlige af mine hjemlige helte.