Overtjener Leopold fra "Sommer i Tyrol" bliver ved årets Frøbjerg Festspil levendegjort af Henrik Madsen. Han er ikke bange for den tunge arv fra Dirch Passer, men er ganske tilfreds med at få lov til at vise publikum Henrik Madsens Leopold.

Festspil: Ja, ja, nu kommer han. De ser han iler.

53-årige Henrik Madsen hopper ned fra scenekanten for at holde en kort pause fra prøverne til dette års Frøbjerg Festspil. Der er kun få dage til premieren 10. august, og hele holdet af korsangere, dansere, lydteknikere og skuespillere er samlet på og omkring scenen for at øve de sidste detaljer på plads. Skuespillerne på højen skal i år opføre den kendte klassiker "Sommer i Tyrol", men det skræmmer ikke en af hovedrolleindehaverne.

Sommer i Tyrol

Frøbjerg Festspil opfører i år "Sommer i Tyrol", der handler om stridigheder og kærlighedsforviklinger på hotel "Den Hvide Hest" i Tyrol.Det er tredje gang, klassikeren bliver spillet på Frøbjerg Bavnehøj. Stykket har også været opført i 2007 og 1992.

Stykket har premiere 10. august 2017 og spiller indtil 26. august 2017.

Der kan købes billetter på hjemmesiden www.frobjerg.billetten.dk og i billetsalget for foden af Frøbjerg Bavnehøj.

Det er Henrik Madsen, der skal spille overtjener Leopold, som i filmen spilles af Dirch Passer.

"Sommer i Tyrol" er oprindeligt en østrigsk operette, som filmproducent Henrik Sandberg i 1964 købte de danske filmrettigheder til.

- Det kræver selvfølgelig noget at spille en mand fra en helt anden tid, men jeg er ikke skræmt, det er en spændende proces at tage stykket til år 2017, siger Henrik Madsen.

På en hvid plastikstol oppe blandt tilskuerpladserne sidder han og kigger ud over kulisserne til "Sommer i Tyrol". Men fra 10. til 26. august vil Henrik Madsen, der bor i Nyborg med sin samlever Jesper Bech Madsen, ile ind på scenen som overtjener Leopold og gøre sit for, at betjene de tørstige kunder på hotel "Den Hvide Hest".

- Leopold er en fed udfordring, som jeg virkelig elsker, siger han.

- Han er en charmør, en lille forelsket dreng og en stor fornærmet mand, og alt det skal man vise på en ærlig måde, siger Henrik Madsen.

Ingen Dirch-træningslejr

I filmatiseringen af klassikeren fra 1964 er det Dirch Passer, der spiller den charmerende overtjener, mens det er Susse Wold, der spiller kromutter Josepha, som Leopold er brændende forelsket i. At skulle gøre kunsten efter en så folkekær personlighed som Dirch Passer er en tung arv for enhver skuespiller. Men Henrik Madsen er glad for udfordringen.

- Alle kunstnere har stor respekt for Dirch Passer, det skal man have, siger han.

- Jeg går ydmygt til opgaven, men her på volden er det Henrik Madsens Leopold, som publikum får at se, siger Henrik Madsen. 

Derfor har hverken instruktør Carsten Friis eller Henrik Madsen forsøgt at efterligne Dirch Passers spillestil. Henrik Madsen har selvfølgelig genset filmen og fundet inspiration hos den gamle mester, men det har været vigtigt for ham selv at opbygge karakteren.

- Dirch er ikke helt smidt ud med badevandet. Der vil være noget genkendeligt for publikum, men jeg er ikke bange for at skulle leve op til ham. Sådan tænker jeg ikke, siger han.

Ghita gav råd

Henrik Madsen har boet i Nyborg i flere år, og han stod også på rollelisten til Frøbjerg Festspil for tre år siden, hvor han spillede bankdirektør Varnæs i "Matador". Nu håber han, at publikum vil tage godt i mod endnu en klassisk figur.

- Publikum kommer ikke til at savne Dirch og Susse Wold, det håber jeg i hvert fald ikke, siger han.

Henrik Madsen har spillet meget teater. Siden han var 20 år gammel, har han landet rundt spillet både amatørteater og betalte skuespillerjob. Han har blandt andet arbejdet med Jytte Abildstrøm i fire år, og engang gav Ghita Nørby ham er godt råd, som han aldrig har glemt.

- Hun fortalte mig, at man altid skal have en ekstra hemmelighed med på scenen til publikum. Den er ikke på plads endnu, men jeg lover, at den skal nok komme på plads inden premieren, siger Henrik Madsen.

  • fyens.dk