Boganmeldelse

Knud Rasmussen står som Danmarks helt for sine fortjenester ved udforskning af Grønland - og for sit bidrag til, at den store ø forblev dansk.

I 100-året for den anden Thule-ekspedition langs Grønlands nordligste kyst har Knud Michelsen skrevet bogen "En værkende tand". Titlen henviser til, at denne ekspedition blev den værkende tand i perlerækken af Knud Rasmussens store bedrifter.

Ekspeditionen kostede to menneskeliv: grønlænderen Hendrik Olsen og den svenske botaniker Thorkild Wulff. Og de øvrige deltagere var ved at omkomme af sult og udmattelse. Det var ekspeditionen, som mange i samtiden hævede var dårligt planlagt, selv om den blev stærkt berømmet for sine resultater og bragte Knud Rasmussen megen hæder.

Med på ekspeditionen var den unge geolog Lauge Koch, der stod til at blive Rasmussens arvtager som førende i polarforskningen. Efter ekspeditionen opstod der en dyb kløft mellem de to.

Knud Michelsen rejser en masse spørgsmål om årsagerne til, at det gik galt. Han har med flid gennemgået de mange kilder og fremdrager manges holdninger herom. Det kan virke lidt forvirrende på læseren, for det endelige svar er ikke fundet. Altså svaret på, hvor ansvaret og skylden for de to dødsfald skal placeres, og om der i forbindelse med ekspeditionen blev disponeret og handlet uansvarligt.

Knud Michelsen har et bud: Den anden Thule-ekspedition var ikke en færd efter Rasmussens hjerte. Den skulle overstås, og helst så hurtigt som muligt, hvilket kan være årsagen til, at det gik så galt. Han havde helst set, at Peter Freuchen havde påtaget sig rejsen, men denne undslog sig. Formålet var at kortlægge så meget af Peary Land som muligt, da der på det tidspunkt var en del aktivitet af udenlandske ekspeditioner i området.

Knud Michelsen har begået en bog, der beskriver en flig af historien om udforskningen af polaregnene, og som derfor har sin berettigelse.

Knud Michelsen: "En værkende tand. Striden om 2. Thuleekspediton"

240 sider, 299,95 kroner, Rosinante

  • fyens.dk