Ramsland klar med femte roman: Forfatterlivet, der lykkedes

- Når jeg indleder skriveprocessen, er der et år, hvor jeg er virkelig meget opslugt. Jeg har svært ved at sove og vågner om natten med lyst til at stå op og skrive videre, men jeg plejer nu at beherske mig, for det dur ikke, hvis man ikke får sovet, erkender Morten Ramsland, der nu udgiver sin femte roman, ?Lyskabinettet?. Foto: Axel Schütt

Ramsland klar med femte roman: Forfatterlivet, der lykkedes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Morten Ramsland er på vej med sin voksenroman nummer fem. Siden hans anden roman, "Hundehoved", røg til tops på bestsellerlisterne, har han kunnet leve af sine skriverier, men fremtidsudsigten er som altid usikker.

- Altså, hvis jeg bliver ved med kun at udgive en roman hvert syvende år, kan det godt blive svært at leve af i længden, griner Morten Ramsland.

Han har ellers levet fornuftigt af sin forfattergerning i mange år. "Hundehoved" blev hans helt store gennembrud for 13 år siden. Den solgte mere end 250.000 eksemplarer alene i Danmark, blev oversat til 20 sprog og prisbelønnet i en grad, som forfattere kun sjældent oplever.

Mindre kan gøre det, og siden har Morten Ramsland da også nøjedes med mindre, selv om han har kunnet se sine "Sumobrødre" og "Æg" indtage samme bestsellerlister som "Hundehoved". Dog ikke så længe og dog ikke så højt til tops.

Alligevel er det stadig forfatter, han skriver på visitkortet, selv om arbejdslejligheden i Aarhus midtby rummer en overvældende mængde malerier. Billedkunstner er han også - indimellem i hvert fald.

- Men jeg har det svært med at brænde for to ting på én gang, for det giver en følelse af ikke at gøre nogen af delene helt, og derfor maler jeg kun, når jeg ikke skriver, forklarer han, der hver dag ved ottetiden cykler fra hjemmet i Brabrand til midtbyen for at arbejde. Turen går retur otte timer senere, og det er en udvidelse af arbejdstiden, for tidligere, da børnene var små, var Morten temmelig striks med sin arbejdstid.

- Men nu er børnene så store, at de ikke gider snakke med mig mere, griner han og forklarer sig:

- Jo, de gider heldigvis godt snakke, men de sætter sig ikke ned sammen med mig i timevis. De er hurtigt videre til kammeraterne, og det giver mig en ny frihed i mit arbejde.

I dag kan jeg skrive i toget og på bagsædet i bussen, og det giver mig endnu mere tid til at arbejde i.
Morten Ramsland
Morten Ramsland
Født 1971 i Næsby.Gift med Trine, der er tidligere folkeskolelærer, nu psykoterapeut, foredragsholder og tantramassør med klinik i familiens hjem. Parret har tre børn - en datter på 16 år og to sønner på 13 og 9 år. Bosat i Brabrand ved Aarhus.

Uddannet cand.mag. i dansk og kunsthistorie ved Aarhus Universitet.

Har skrevet:

"Når fuglene driver bort", digte, 1993.

"Akaciedrømme", roman, 1998.

"Hundehoved", roman, 2005.

"Sumobrødre", roman, 2010.

"Æg", roman, 2017.

"Lyskabinettet", roman, 2018.

Samt en stor mængde billedbøger for børn.

Forlagene Rosinante og Høst & Søn står bag alle Morten Ramslands udgivelser.

Arbejder desuden periodisk som billedkunstner og har udstillet på flere gallerier.

Find Morten Ramsland på Facebook: www.facebook.com/ramslandet
Morten Ramsland udgiver nu endnu en bog - kun et år efter den seneste, og det er vist rekord. Foto: Axel Schütt
Morten Ramsland udgiver nu endnu en bog - kun et år efter den seneste, og det er vist rekord. Foto: Axel Schütt

Vågner om natten

Og frihed har han brug for.

- Når jeg indleder skriveprocessen, er der et år, hvor jeg er virkelig meget opslugt. Jeg har svært ved at sove og vågner om natten med lyst til at stå op og skrive videre, men jeg plejer nu at beherske mig, for det dur ikke, hvis man ikke får sovet.

Når først råskitsen er lagt, som regel på langt over 1000 sider, begynder redigeringsarbejdet. Det kan tage år, før Morten har fået skrevet bogen igennem så mange gange, at han synes, den er blevet rigtig.

Engang havde han det sådan, at skrivearbejdet helst skulle foregå i et lukket, stille rum, men sidenhen har han øvet sig og udforsket sine egne skrivegrænser.

- I dag kan jeg skrive i toget og på bagsædet i bussen, og det giver mig endnu mere tid til at arbejde i.

Allerede som barn på Fyn skrev han historier - lange, vildtvoksende stile, som hans lærer var mere utilfreds end tilfreds med. Og han havde sin faste gang på biblioteket, hvor han sendte sin mor ind i voksenafdelingen efter brugbart læsestof, når der ikke var mere at komme efter i børneafdelingen.

Solgt til lavpris

På Søndersø Gymnasium faldt han over Michael Strunges digte og så for sig en fremtid som digter, men "Når fuglene driver bort" blev ikke den store succes, ligesom den første roman, "Akaciedrømme", endte på bogudsalg til absolut lavpris. Morten klarede de økonomiske skær som handicaphjælper, mens han satte sin lid til, at den næste bog blev en succes. Og det blev den. I dén grad.

Siden har Morten levet af at skrive, kun afbrudt af lidt kunstmaleri indimellem. Han har udgivet adskillige børnebøger samt fire voksenromaner, der nu suppleres af nummer fem, "Lyskabinettet", som udkommer fredag 12. oktober.

Han er godt i gang med næste roman foruden et børnebogsprojekt og har desuden i hovedet skitserne til yderligere to voksenromaner, så, som han siger, "jeg har arbejde til de næste par år". Men om økonomien holder, ved han ikke. Det ved han aldrig. Og det er en del af spændingen ved hans forfatterliv. Alt afhænger af, om læserne kan lide det, han skriver, og om hans bøger udkommer hyppigt nok. Han er dog fortrøstningsfuld og siger med et grin:

- Da jeg blev uddannet cand.mag. i dansk og kunsthistorie på Aarhus Universitet, havde jeg et mål om aldrig at skulle bruge uddannelsen. Og det er jo lykkedes meget godt.

Ramsland klar med femte roman: Forfatterlivet, der lykkedes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce