Fotograf Gurli Nielsen aktuel med udstilling på Det Nationalhistoriske Musseum på Frederiksborg Slot

Der var nok i virkeligheden ingen, der troede på, at Gurli Nielsen ville lægge kameraet fra sig, da hun for snart 13 år siden valgte at sælge sit populære fotostudie i Ny Vestergade i Odense gennem 33 år for at trække sig tilbage til huset ud mod Storebælt, hvor hun bor sammen med sin mand.

Derfor kommer det nok heller ikke bag på mange, at den 75-årige fotograf stadig er udstillingsaktuel - denne gang på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot med en række portrætter af amerikanere taget under en rejse for 30 år siden.

Det skulle da lige være hende selv.

- Jeg er så heldig, at folk åbenbart bliver ved med at kontakte mig for at bruge mine billeder, siger Gurli Nielsen, der stadig genkender folk på gaden, som hun for længst har fotograferet og haft hængende i butikken.

Uden om turistmagneterne

Gennem alle årene har Gurli Nielsen fotograferet sig gennem den ene årlige rejse efter den anden til eksotiske steder som Marokko, Cambodja og Kina.

- Selvfølgelig bliver min mand og jeg ældre og mere trætte med tiden, men vi bliver ved med at rejse ud med rygsæk så længe, vi kan. Vi er alt for utålmodige til at sidde og kigge ud af en bus, siger hun, der foretrækker at gå uden om turistmagneterne - derud, hvor man møder folk, som de lever.

Gurli Nielsens arkiv bugner af disse ferieminder, som adskiller sig fra andres ved ikke at være opstillede portrætter af familien foran den ene eller anden attraktion.

- Min mand bliver ved med at spørge, om han ikke må komme med på et par af billederne, griner Gurli Nielsen, der snart har været gift i 51 år og fejrede guldbryllupsdagen med en tur til Barcelona.

Farvel til det analoge

Road-trip-udstillingen har givet Gurli Nielsen lyst til at dykke ned i nogle af sine øvrige sort-hvide ferieminder og lave flere udstillinger, men den udfordrede hende også. Billederne af amerikanerne fra 1986 er nemlig taget med analogt kamera, og i dag er fotografen gået over til digitalt kamera og retoucherer ikke længere sine billeder i hånden.

- Digitalt er smart, det må jeg indrømme, men det var mere nød end lyst, der fik mig til at skifte. Jeg kunne ikke længere opdrive det papir, jeg brugte, siger hun, der har lært sig at bryde de lidt hårde sort-hvide billeder med en digital tone for at få den blødhed, hun altid har været kendt for.

Til udstilling på Brandts

De omkring 30 billeder, Gurli Nielsen har med på udstillingen i Hillerød, er bare en del af den store samling billeder, der kom ud af rejsen til USA i 1986. Hun brugte næsten hele året på at fotografere amerikanere fra alle samfundsklasser, og billederne skulle bruges til en udstilling på det dengang næsten nyåbnede Fotomuseum i Odense, og blev vist i sin helhed.

"On the road" vises på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot til 17. maj 2016.

  • Michael Bager

    Af:

    Uddannet journalist fra DjH, ansat på Fyens Stiftstidende siden 1997 og senest tilknyttet Kultur- og Odense-redaktionen.