Portræt af et glansbillede


Portræt af et glansbillede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hun har næppe fået et dansk cpr-nummer, før de første bøger om Danmarks nye prinsesse begynder at myldre frem. De to journalister Karin Palshøj og Gitte Redder er allerførst på banen med udgivelsen som de kalder "den første samlede biografi af Kronprinsesse Mary".

De 221 sider om pigen fra Tasmanien er guf for sande royalister, eller snarere - ægte fans af kongehuset. Er det bare den almindelige nysgerrighed, der skal stilles, er mit råd, at man holder sig langt væk fra denne bog.

Forfatterne har pløjet samtlige danske og australske kulørte ugeblade gennem, og nærlæst en mængde rejsebøger, portrætbøger og historiebøger som baggrund.

Desuden har de interviewet alle, der har haft det mindste at gøre med Mary, for eksempel naboens søn, børnehavelæreren og en Dan Jensen, der gik på samme årgang som Mary i high school - og havde naturfag og matematik sammen med hende i 9. og 10. klasse. Han udtaler, at Mary havde "go".

Resultatet er en gennemgang af Marys liv fra før hun blev født og indtil i dag - krydret med kommentarer af disse mere eller mindre perifære bekendtskaber.

Konklusionen på gennemgangen er, at hun er helt perfekt, hende Mary. Hun har åbenbart aldrig gjort eller tænkt noget forkert. Altid været aktiv i elevråd og sport. Altid haft det dejlige smil, som hun har i dag. Altid lavet sine lektier og været smuk.

Derfor kommer bogen til at fremstå som et portræt af et perfekt glansbillede. Den kunne ligeså godt handle om Barbies liv - overfladisk og skinnende. Faktisk er jeg blevet i tvivl om hun er helt ægte. For der er vel ingen, der er så gennemført perfekte som den Mary, der beskrives her.

Men på den anden side, hvis vi indrømmede, at Mary - og hendes nye familie - jo også er almindeligt mennesker, så ville det næppe være særligt interessant at beskæftige sig med dem.

Utroværdigt

Bogens svageste punkt er dog, at den mister troværdighed. En ting er, at de to journalister fuldstændig smider deres kritiske sans over bord - og skamroser Mary side op og side ned. Men noget helt andet er, at de forsøger at kompensere for, at de ikke har fået lov at tale med Kronprinsessen, ved at forestille sig, hvad hun har følt og tænkt i en række situationer - og fremstiller det som om, at hun har fortalt dem, hvad hun føler.

Så udgangsspørgsmålet må være: Hvorfor skrive en biografi, når man nu ikke har det nødvendige stof til at gøre det?

Janne Mulvad Jeppesen

Karin Palshøg og Gitte Redder: Mary - kronprinsesse af Danmark. 221 s., 249 kr., Høst & Søn.

Portræt af et glansbillede

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce