En beatpoet og en rapper giver tilsammen rapbeatpoesi, siger de selv makkerparret Høxbroe & Stik Op, der i dag sender deres andet fællesudspil af sted, der har fået titlen "Speakeasy"

Rapper Stik Op Jakob med det borgerlige navn Jakob Haahr-Pedersen og digter/beatpoet Claus Høxbroe elsker begge ord og har formet deres karriere efter dem.

Når de hører ordet "ord", er det dette, der dukker frem på lystavlen:

- Jeg tænker ord, jeg tænker udtryk, og jeg tænker indhold, fortæller Claus Høxbroe, og Stik Op Jakob supplerer:

- Jeg tænker rap. Det har været det vigtigste i min ordkarriere. Og jeg tænker faktisk også job. Det har slået mig, at det har altid været det, min karriere har handlet om. Det har handlet om ord og om at skrive. Så tænker jeg fest. Ord er festlige og sjove, og jeg synes, jeg er privilegeret ved at lege med ord og tjene penge på det.

Stik Op Jakob og Claus Høxbroe har sammen lavet undervisningsforløb i det, de kalder rapbeatpoesi, siden 2010. Men deres kunstneriske kollaboration startede tre år tidligere over en kop mokka i Sydhavnen.
Her fandt rapperen og poeten sammen i en fælles kærlighed til ord - med hver sin udtryksform.

Fundet fælles fodslag

Den første fælles plade fra de to ordsnedkere, ”Lobbyarbejde”, kom på gaden i 2014, og i dag udgiver de det andet fælles udspil, ”Speakeasy”. Produktionen af pladen har Høxbroe & Stik Op brugt et lille års tid på, fortæller de.

- Nogle af teksterne findes allerede, når vi får idéen til en plade. Der kommer ikke en ”Høxbroe & Stik Op”-plade uden nogle gode tekster, som vi gerne vil gøre noget med. Claus Høxbroe stemmer i:

- Jeg tror, vi er blevet klogere. Klogere på processen. ”Lobbyarbejde” var første gang, vi lavede en plade sammen, og hvordan greb man det an? ”Speakeasy” kastede vi os ud i på en anden måde, hvor vi mødtes, snakkede, og drak noget rom. En sund proces. Det fungerer nu, det hænger sammen, siger digteren.

Høxbroe og Stik Op sidder ikke sammen, når de skriver. Aldrig. Enten tager de udgangspunkt i en af Jakobs tekster eller Claus’ digte, men der skrives altid hver for sig. Alligevel falder det i hak for de to, der tilfældigt finder fælles fodslag - som det også er sket på ”Speakeasy”.

- Det, der kendetegner teksterne på pladen, er, at de er det levede liv. Det er ægte, og det er egentlig bare et ordrigt herreunivers. Det er barbersaloner, men også kærlighed og omsorg, verden og det hele, lyder det fra Claus Høxbroe.

- Det er vores liv, vi lever hver især, men også de fælles oplevelser, vi har. Et liv, hvor folk dør, og piger træder ud og ind, mens nogle bliver. Det er om mennesker, der skuffer os, overrasker os eller glæder os. Livet på godt og ondt, supplerer Stik Op Jakob.

Ifølge de to bogstavsjonglører kan det tilfældige fælles fodslag have noget at gøre med, at de begge er født og opvokset i det samme område og så alligevel:

- Det er helt klart, at vi forstår hinanden, og vi kigger måske på verden på en bestemt måde, der er præget af, hvor vi er vokset op. Jeg tror også det handler om kærlighed til ord og en måde at leve på. Jeg ved, at Claus har lyttet til noget rap, og på samme måde har Claus åbnet beatpoesien op for mig. Vi kan sagtens se, hvad hinandens genrer kan, og hvor de to ligner hinanden, siger Stik Op Jakob.

- Når jeg tænker over det, er der en styrke i, at der er ingen af os, der har lyst til at være det, den anden er. Jeg har ingen ambition om at blive rapper, og Jakob har ingen ambition om at blive digter. Jeg drømmer heller ikke om at være musiker. Det er det fede, at man glædes ved det, og man har en stor styrke i sin makker, men ingen ambition om at skulle det selv, siger Claus Høxbroe.

Gæster på pladen

Som noget nyt på duoens andet udspil er der inviteret gæster ind for at bidrage til numrene, modsat "Lobbyarbejde". Michael Falch og Christina Liljeroth er blandt andet med til at levere vokal på pladen, og det har været en overraskende let proces, når man spørger de to ordekvilibrister.

- Vi har nogle mennesker med, som, vi synes, er inspirerende, og det har faktisk været helt vildt simpelt at få dem med og få det indspillet. Selvfølgelig har der været et par kalendere mere at få til at passe sammen, men vi har begge en idé om vores udtryk, og hvem det giver mening at samarbejde med, siger Claus Høxbroe.

Et lyrisk ladegreb

Begge kunstnere lever i jagten på det fede ord, den spændende sætning eller den mest slående slaglinje, og jagten er konstant. Det må de ofte forklare omgivelserne, når de i socialt lag måske pludselig er fjerne et øjeblik, fordi et ord eller en sætning optager dem.

Kan I give mig et yndlingsord?
- Det danske ord ”sjakbajs” er et fantastisk ord. Jeg er personligt vild med by- og arbejdshistorie, og et ord som ”sjakbajs” kan bare noget. Det er bare nogle vilde lyde, og det indkapsler i virkeligheden min fascination af rap, tror jeg. Ord kan have en fantastisk eller vigtig betydning, men også lyde sindssygt fedt, siger Stik Op Jakob.

For Claus Høxbroe er det ordet for hans foretrukne plads i byen, der springer frem i tankerne.

- ”Hyrevogn”. Taxi lyder bedre end taxa, men hyrevogn lyder bedre end begge dele. Det er et lækkert ord, der ligger godt, og det har noget gammelt og historisk med sig samt en faglig stolthed. Og så er jeg pjattet med at køre i hyrevogn. Det er en af de bedste pladser i byen. Jeg har ikke oplevet en by, der ikke bliver bedre af at sidde på bagsædet i en. Det er der, man skal sidde, men aldrig bag chaufføren. Så har du muligheden for at møde et menneske, hvor begge er afvæbnet, og have en forrygende samtale. Du bevæger dig, du har atmosfæren fra bilen, og så har du en fantastisk samtale.

Samarbejdet mellem de to ordskulptører er dømt til at fortsætte, og ”Speakeasy” er langt fra sidste kapitel i sagaen, hvis man spørger de to herrer.

- Der er allerede konkrete planer, vi ikke kan komme ind på, men der kommer mere, forsikrer Stik Op Jakob, og Claus Høxbroe stemmer i:

- Det er for godt til at stoppe nu. Det er et riffelskud af lækkerhed. Et lyrisk ladegreb.