Henning Mankells nyeste inddrager hele verden - og slet ikke Ystad
BØGER: Hvis man har det som en sild i dild sammen med kriminalkommissær Kurt Wallander i Ystad, skal man ikke købe Henning Mankells nyeste.

Den handler nemlig IKKE om den sørgmodige kommissær, og den foregår IKKE i den lille skånske kystby.

Den svenske krimiskriver tillader sig jo nu og da at give Wallander orlov og kaste sig ud i verdensomspændende spændingsromaner. Dramaer, der indeholder konspirationsteorier og terrortrusler på højt plan. Som f.eks. i "Kennedys hjerne".

Ser gult og rødt

Nu gør han det igen. Spændingsromanen "Kineseren" indeholder et skrækscenarie, der nok kan få en og anden konservativ socioøkonom til at se rødt. Samtidig med at han ser gult.

"Kineseren" tager selvfølgelig udgangspunkt i en krimigåde, men dens sigte er at råbe vagt i samuraisværdet overfor det stadigt mere hysterisk ekspanderende Kina. Kineserne er flittige. Og mange. Rigtigt mange. Mange flere end i det højtudviklede Europa. Og rigtigt mange flere end i det ikke udviklede Afrika med de store tomme landområder.

Henning Mankell, der også bor i Mocambique, har historien parat og ved - uhyggeligt nok - tilsyneladende, hvad han skriver om.

Hævn, for eksempel. Hævn for den uret, den hvide mand har begået overfor den sorte. Og den gule.

Udgangspunktet er den lille nordsvenske bygd Hesjövallen i Hälsingland. Her dræbes hele byen. Hverken mere eller mindre.

Den kvindelige dommer Birgitta Roslin i Helsingborg bliver inddraget. Men kun, fordi hun finder ud af, at hendes mor kommer fra denne by - og at morderen måske skal findes via fortiden. Via USA over Afrika til Kina.

Den stadigt mere pessimistiske marxist Henning Mankell skriver sig fast i ens nervesystem, fordi han virkelig mener noget med det, han skriver. Men hans Wallander-romaner, hvor han holder sig til Ysted og omegn, er mere helstøbte og legende end hans mere og mere sammenbidte psyko-sociale-økonomiske spændingsromaner.

Om bogen
Henning Mankell: "Kineseren". Oversat af Peter Nielsen. 496 sider. 299 kroner. Gyldendal.
  • Fyens Stiftstidende