Oscarshow: Da Frances McDormand fik kvinderne op af plyssæderne


Oscarshow: Da Frances McDormand fik kvinderne op af plyssæderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årets "oscar moment" var da skuespillerinden Frances McDormand fik alle nominerede kvinder til at rejse sig fra plyssæderne og stå sammen. Men hvad gik det egentlig ud på?

1. Hvad skete der?
Frances McDormand på scenen ved oscarshowet 2018, hvor hun vandt for bedste skuespillerinde for filmen Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Foto: Scanpix/REUTERS/Lucas Jackson.

Da skuespiller Frances McDormand natten til mandag gik på scenen for at modtage en Oscar for årets bedste kvindelige hovedrolle, satte hun statuetten på gulvet, skar igennem glimmeret og brugte sin taletid aktivistisk.

Hun opfordrede samtlige kvindelige nominerede i alle kategorier til at rejse sig op sammen med hende for at vise verden og filmindustrien, hvor stor en kvindelig talentmasse, der er. Hun opfordrede Meryl Streep til at rejse sig først, for så skulle alle andre nok følge med.

Det gjorde de. Og skabte årets "oscar moment".

2. To ord: Inclusion Rider
Frances McDormand for fuld udblæsning i sin takketale. Foto: Scanpix/REUTERS/Lucas Jackson.

Men det var mere end et tv-øjeblik. Det var en opfordring til en kamp for kvinder og mangfoldighed i filmindustrien. Frances McDormand præstenterede også det våben, de skal bruge, da hun til sidst sagde, at hun havde to ord, som de skulle tage med sig: Inclusion Rider.

En "Inclusion Rider" er en slags tillægskontrakt, som de mest magtfulde filmfolk kan få igennem. Det er en etisk bestemmelse om, at mangfoldighed skal være en del af filmen. Det gælder både i forhold til tildeling af roller til kvinder, minoriteter, LGBTQ-personer, handikappede og til, hvor filmen finder sted.

3. #MeToo
Meryl Streep var den første til at rejse sig, og snart fulgte de andre nominerede kvinder efter. Foto: Scanpix/REUTERS/Lucas Jackson.

McDormands demonstration var et logisk punktum på et filmår, hvor seksuelle overgreb og chikane på kvinder har stået øverst på plakaten.

En stribe anklager mod filmproducenten, Harvey Weinstein, var den snebold, der fik hele #MeToo-bevægelsen til at rulle, efterhånden som flere og flere offentligt delte de overgreb, de har været ude for.

Flere prominente navne som Kevins Spacey er blevet fyret. Bølgen, der begyndte i Hollywood, har bredt sig og har kastet lys på overgreb, magtmisbrug og chikane i en stribe andre brancher verden over.

Oscarshow: Da Frances McDormand fik kvinderne op af plyssæderne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce