OL var alt andet end kridhvid


OL var alt andet end kridhvid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

TV: 2780 år efter det første OL i Olympia har TV 2 sendt to danske filosoffer til Grækenland for at lave 15 kulturspots til OL i dag - med start 15. august
- Sport handler ikke om at være med. Sport handler om at vinde. For enhver pris, siger David Favrholdt, filosof på Syddansk Universitet.

Han udtaler sig naturligvis ikke så politisk ukorrekt om nutiden, hvor OL både har guld, sølv og bronzemedaljer, hvor doping er forbudt, og hvor man helst ikke vil høre om korruption.

Nej, Favrholdt udtaler sig om De olympiske Lege (OL), dengang legene i Olympia havde sin glansperiode i den klassiske græske oldtid.

Legene begyndte i år 776 f.Kr. og varede til år 393 e. Kr., men de havde deres glansperiode i årene fra 480-300 f.Kr.

Det var dengang, krig tilsyneladende ikke var et onde, og hvor den kridhvide marmor stadig var farverig som i Disneyland.

Hvordan det hænger sammen, kan man høre og se, når TV 2 fra den 15. august blænder op for sin dækning af OL i Grækenland.

Her optræder David Favrholdt som guide i 15 små kulturspots a fire til fem minutter sammen med Jacinta Madsen.

- Vi var et lille hold på kun fire. David, Jacinta, fotograf Claus Frederiksen og jeg i 10 dage, hvoraf de otte blev brugt til optagelser. Så der var drøn på, siger Mads Kruse, der producerer udsendelserne.

Ung/gammel-klog/klog

Jacinta Madsen på 22 læser filosofi på Syddansk Universitet, hvor Favrholdt er professor i filosofi.

- Vi har hver især læst en halv reol bøger til brug for udsendelserne, som vi har planlagt i fællesskab, siger David Favrholdt, der karakteriserer tv-holdet som "køn og grim, ungdom og alderdom, klog og klog".

I OL-udsendelserne fra Athen, Marathon, Delfi og Olympia fortæller den kloge (Madsen) og den kloge (Favrholdt) fra SDU på Fyn "Historierne bag historien".

Den handler for eksempel om Grækenlands fødsel. Om kunst. Om kønsroller. Om de første olympiske lege i byen Olympia på halvøen Peloponnes. Om filosofferne Aristoteles og Platon. Om Marathon og strækningen til Athen, der i øvrigt nu genopbygges som vej. Og om, hvad vi har arvet fra Grækenland, fordi perioden ifølge Favrholdt er grundlæggende for vores kultur i dag.

- Kristne hævder, den starter med Kristus. Det gør den ikke, lyder det drillende fra filosoffen.

Grækenland i klassisk tid bestod af 600 bystater med ca. fem millioner indbyggere rundt om Middelhavet og Sortehavet.

Byerne bekrigede hinanden det bedste, de havde lært, selv om de havde både sprog, mytologi, normer og sport til fælles.

Kun én gang hvert fjerde år holdt de fred - og det var under OL.

- Sport betød uendeligt meget. De første timer på et af de tre gymnasier i Athen gik med sport. Når man mødte, klædte man sig nøgen og blev smurt ind i olivenolie for at dyrke sport inden timerne med filosofi og matematik.

- OL handlede om at vinde. I brydekamp var det tilladt at brække både arme og ben på modstanderen. Det eneste, man ikke måtte, var at trykke øjnene ud.

- I boksning var det en god idé at kaste håndklædet i ringen og erkende sit nederlag. Blev man ved, kunne man blive slået ihjel.

- Sejrherrerne fik gudestatus i deres hjembyer og ret til en statue. I Delfi var der på én vej opstillet ikke færre end 3000 kæmpestore statuer af mænd, der havde vundet en disciplin i de lokale OL, der her hed de pythiske lege. Den eneste, der er tilbage i dag, er statuen af Vognstyreren, som kan ses på museet i Delfi.

Nul kvinder

- Kvinder havde ingen adgang til OL. Overtrådte de forbuddet, blev de slået ihjel, siger Favrholdt.

Efter denne tankevækkende oplysning bliver der lidt stille i David Favrholdts stue i Odense.

Journalisten forundres over de græske mænds konsekvens i forholdet kvinder/sport. Filosoffen irriteres lidt, fordi der her er noget, han ikke helt kan forstå.

- Det er underligt, for der var jo mange stærke kvinder blandt guderne. Tag nu bare Artemis, jagtens gudinde ...

- Forbuddet var måske også, fordi mænd tilsyneladende var nøgne, når de dyrkede sport. Og så alligevel - det lyder da ikke særlig praktisk, funderer Favrholdt

Inden vi desværre må overlade TV 2 Sporten resten af Syddansk Universitets billedskabende ekspertise via den kloge og den kloge, Jacinta Madsen og David Favrholdt, er følgende godbid næsten for god til ikke at give videre i skriftlig form:

Antikken var ikke hvid

- Vi har altid troet, at antikken var kridhvid. Det passer ikke. Den var farverig som en Anders And figur.

- Moderne teknik kan påvise, at marmorstatuerne var heftigt bemalede i strålende og stærke farver, siger David Favrholdt, der naturligvis også kan fortælle, at OL blev lukket i 393 af en romersk kejser, fordi legene var for hedenske.

OL blev først genoplivet igen i 1896, og det skyldtes, at man netop havde fundet antikkens Olympia og var begyndt at grave den ud.

Hvordan man fandt byen under den bare mark?

Se "Historierne bag historien", når OL-tiden oprinder.

OL var alt andet end kridhvid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce