Nyt råd samler fynsk kultur

De fynske kulturinstitu- tioner arbejder for at få et fælles magasin - bag initiativet står blandt andre museumsleder Erland Porsmose fra Kerteminde Museer.Arkivfoto

Nyt råd samler fynsk kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Museer, arkiver og biblioteker går sammen om at fylde tomrummet efter det nedlagte Fyns Amt

19 fynske museer, biblioteker og arkiver vil nu fylde det kulturelle tomrum efter det nedlagte Fyns Amt.

Med tiden skal 30-40 kulturinstititioner gerne blive samlet under den nye hat, for ifølge to af initiativtagerne - museumschef Erland Pors-mose fra Kerteminde Museer og stadsarkivar Jørgen Thomsen fra Odense Stadsarkiv - efterlod strukturreformen et hul, fordi Fyns Amt i sin tid stod for at samle fynsk kultur, kulturarv foruden natur og miljø.

En fødselshjælper

Godt nok har kommunerne etableret Kulturregion Fyn, men de to og andre aktører i fynsk kultur savner vigtige rådgivende organer, som for eksempel Amtsmuseumsrådet. Det arbejdede blandt andet med grænserne mellem museerne, fælles konservering og formidling.

- Kulturarv Fyn vil forhåbentligt komme til at virke som fødselshjælper for mange initiativer på kulturområdet, forudser Erland Porsmose.

Det ny råd får støtte af Kulturregion Fyn, og ambitionen med Kulturarv Fyn er bredere end det gamle amtsmuseumsråd, for det tæller også arkiver og biblioteker. Og ifølge Erland Porsmose er der god grund til at udvide.

- De fynske kulturinstitutioner er vævet sammen på kryds og tværs. Alle arbejder med samme mål nemlig bevaring og formidling af den fynske kulturarv, hvad enten det drejer sig om genstande, bøger, papirer eller fysiske levn i landskabet, lyder det fra museumschefen.

I skyggen af børnene

Initiativtagerne vil også løfte arven fra det hedengangne Kulturmiljøråd, der var høringsorgan i kulturmiljøspørgsmål. Her får det ny råd en konkret opgave i forhold til de nye storkommuner, som skal til at lave en kommuneplan for første gang.

Udfordringen bliver ifølge Erland Porsmose blandt andet at få kommunerne til at sikre de bevaringsværdige bygninger.

- Kommunerne er stadig noget tøvende. En af vores første opgaver bliver at mødes med planafdelingerne, som mangler input, siger han.

Museumschefen har tidligere beklaget, at fredede bygninger bliver revet ned på Fyn. Men i modsætning til museerne har det nye råd ingen rettigheder.

- Kommunerne har den bedste vilje, men de kulturhistoriske værdier står et godt stykke nede i prioriteringen i forhold til børn og ældre, siger Erland Porsmose.

Nyt råd samler fynsk kultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce