Nyt i hjemmebiografen


Nyt i hjemmebiografen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

DVD

"Breakfast at Tiffanys"

######

Holly Golightly. Sådan hedder Audrey Hepburns letlevende kvindeskikkelse i "Breakfast at Tiffanys". Hun er en pige, der lever sit liv, som var det én lang promiskuøs ferie. Dog er de mest betændte dele af hendes karakter fjernet i filmen, set i forhold til Truman Capotes bestseller. For eksempel er der sparket en happy-end ind, men det kan vel ikke overraske, når vi handler i Hollywood valutaer som kys i silende regn, cocktail jazz og Tiffany diamanter. Audrey Hepburn var ikke førstevalg til rollen, men hun lyser flot som en udadvendt pige, der stik i mod Hepburns egen private og indadvendte natur. Audreys one-woman-show afbrydes kun momentvis af George Peppard, der aldrig rigtig siden fik markante hovedroller. Det forstår man egentlig godt. Én ting er dog især dybt forældet i "Breakfast at Tiffanys", og det er Mickey Rooneys forsøg på at give en japansk nabo fylde. Måske var han morsom i imperialismens tid, men ikke nu. Præstationen er pinlig. Efter man har valgt "dansk" udgave af filmen i menuen, går selve filmen i gang. Der er altså intet ekstramateriale i billeder, ud over en trailer fra filmen. Men et medfølgende hæfte på 12 sider er fornøjelig læsning. Indholdet har sådan cirka tyngde som en grundig baggrundsartikel i en avis, og efter de anekdoteprægede linier er man klar til at gå i gang med sin klassiker, der i øvrigt kun koster 149, 95 kr.

DVD

"Intermission"

######

I de første øjeblikke minder bevægelserne i "Intermission" om kompromisløsheden i "Trainspotting", men der gemmer sig en kærlighedskomedie lidt længere inde i den triste irske hverdag. Hvad hedder "Short Cuts" på irsk? En perlerække af britiske navne får hver deres farverige rolle - og måske hver deres partner til sidst? Shirley Hendersons ("Wilbur vil begå selvmord") grå mus slås med et overskæg og et mindreværdskompleks over for mænd. Den hårdtslående politikommissær (Colm Meaney) vil for enhver pris have sit eget tv-portræt og sådan er alle de medvirkende sære. Og lidt som os selv, når man tænker næmere over det. Det er muligt Colin Farrell går for at være en bad boy i Hollywood, men han har ikke skuffet i én eneste film endnu. Han bliver en af de helt store i længden eller også bliver han James Dean. Hele tiden "Out of control" på den fede måde, som U 2 synger det på lydsiden. Irriterende at man bydes på forfilm og reklamer i én stor pærevælling, inden man kommer til hovedmenuen. Kun 12 minutters interviewbidder er ikke mere end en surftur gennem skuespillergalleriet, og så hjælper det ikke meget, at der medfølger nogle pr-tekster om dem.

DVD

"Cinema 16"

######

På en ny samling af 16 europæiske kortfilm er Danmark repræsenteret med hele to film. Anders Thomas Jensens Oscarvinder, "Valgaften", har de fleste måske set i dansk fjernsyn. Filmen glimrer stadig ved at være international i sit emne, og samtidig overbeviser den ved at vise, hvor langt dansk film er nået til i dag. Kortfilm kan jo ofte kun ses i fjernsynet en enkelt eller to gange - ofte aldrig - og derefter er de glemt. På den baggrund føles "Cinema 16" som en lomme af guld i den hektiske jagt på næste gevinst i en brede strøm af DVD-udgivelser. Instruktører som Lukas Moodysson, Tom Tykwer og Krzysztof Kieslowski er også med. Det er Lars von Trier også med lidt af en rariret. "Nocturne" er otte syrede minutter fra filmskolen. En slags forstudie til "Forbrydelsen element" - i en meget ringe kopi. Filmen giver håb til fremtidige filmtalenter på to måder. For det første fordi den ikke er særlig god, og for det andet fordi von Trier viser at ALT er tilladt. Ekstramaterialet består af et kommentarlydspor til hver film. Oftest med instruktøren selv. Anders Thomas Jensen fortæller for eksempel om, hvor han fik idéen til "Valgaften". Det var da han kørte i taxa med en chauffør, der stak ham Adolf Hitlers "Mein Kampf", da ATJ bad om noget læsestof. Von Trier har sin klipper Thomas Gíslason med ved mikrofonen.

DVD

"Peter Pan"

######

Det er synd og skam, at "Peter Pan" forsvandt meget hurtigt fra biografsalene. Der er nemlig tale om filmhistoriens bedste filmatisering af J. M. Barries "Peter Pan" - på niveau med Dis- neys klassiske tegnefilm. Måske blev filmen syltet, fordi der ikke er store stjerner med, men vær forvisset om at den nye udgave er rundt regnet dobbelt så god som for eksempel Steven Spielbergs "Hook". De allermindst bør ikke se med, men ellers favner P. J. Hogans film alt fra skolebørn, over forældre til bedsteforældre. For en gangs skyld har filmmagerne nøjedes med, at vise de computereffekter som virker. Samtidig er det en genistreg at give Jason Isaacs dobbeltrollen som børnenes far - og Kaptajn Klo. Filmstrimlen gløder af magi, og franske Ludivine Sagnier er uimodståelig som Klokkeblomst. På samme tid sexet og fnysende arrig og et helt uomgængeligt energifelt. Og for en gangs skyld sluger man den danske eftersynkronisering råt, hvilket også vidner om filmens kvalitet. Hele 16 korte billedsekvenser - for det mestre uden forklaringer - er linet op, så vi kan se hvordan billedmagien er blevet til. Et fint kig bag kulisserne til utålmodige unger. Dog er det irriterende, at de ikke kan spilles på én gang, men skal sættes i gang én for én.

Jacob Wendt Jensen

Nyt i hjemmebiografen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce