Biografier

Bøger: Både nulevende og for længst afdøde personer skildres i en række af efterårets biografier.

Hvis vi begynder med den ældste, portrætteres den romerske kejser Cæsar i et digert værk på 623 sider skrevet af militærhistoriker Adrian Goldworthy. Bogen er en del af Gyldendals genudgivelses-serie af klassiske biografier, og her finder vi også Walter Isaacsons "Einstein. Liv og univers" på 680 sider, Ian Kershaws "Hitler" på 1078 sider samt "Churchill" på 1024 sider af den tidligere britiske indenrigsminister Roy Jenkins.

Winstol Churchill er også hovedperson i "En lille bog om Churchill" af journalist Jan Hedegaard. Bogen er udkommet på Lindhardt og Ringhof.

Tilbage til det romerske rige: "Kejser Hadrians erindringer" er skrevet af Marguerite Yourcenar og er ikke en klassisk biografi, men en roman, der er konstrueret som en selvbiografi. Bogen, der udkom første gang i 1954, er fra Rosinantes klassikerserie.

Jesus er hovedperson i biografien "Jesus" af Finn Abrahamowitz, der var dansk psykolog, forfatter og højskoleforstander. Bogen, der udkom første gang i 2002, er genudgivet på People's Press. Forfatteren skrev også biografien "Grundtvig - Danmark til lykke", som forlaget også har genudgivet.

Blaise Pascal (1623-1662) kaldes for en af historiens store tænkere og er hovedperson i Carl Henrik Kochs "Pascal - matematik og mirakler", udkommet på Lindhardt og Ringhof. Forfatteren er bl.a. dr. phil og fh. docent ved Københavns Universitet.

Generalmajor Johan Frederik Classen (født 1725), der blev en af Danmarks første industrimagnater, har før været hovedperson for biografier, men i "Brødrene Classen - Veje til rigdom, magt og udødelighed" af cand. mag i historie og kunsthistorie John Erichsen, er lillebror Peter Herslev Classen også med. Bogen har forord af Hendes Majestæt Dronningen og udkommet på Gyldendal.

Forfatter Johannes V. Jensen er hovedperson i "Den Store Jensen - og andre præciseringer", der især beskæftiger sig med forfatterskabet. Den er skrevet af litteraturhistoriker og forfatter Aage Jørgensen og udkommet på Underskoven. "Karen Blixen i billeder - en livsskildring" er skrevet af Blixen-ekspert Marianne Juhl. Den rigt illustrerede bog er udkommet på Gyldendal med ikke tidligere offentliggjorte billeder.

I år ville forfatter Jytte Borberg være fyldt 100 år, og derfor har en række forfattere bidraget til antologien om hende "Bag om spejlet", udkommet på Multivers. Blandt skribenterne er Suzanne Brøgger, Søren Vinterberg og Peter Øvig Knudsen.

"Richard Wagner - en mysteriereligion om kærlighed og død" er skrevet af Susan Skovborg Roed, der fører os gennem Wagners liv og værk med fokus på hans religiøsitet. Forlaget Attika.

Blandt de levende finder vi tidligere udenrigsminister Per Stig Møller med "Udenrigsminister i krig og fred" - en fortsættelse til hans erindringsbog "Dage og kampe", som sluttede i 2001 med hans tiltrædelse som udenrigsminister. I den nye bog, udkommet på Gyldendal, følger vi ham til VK-regeringens exit september 2011.

I "Jeg er blevet klogere på mig selv" fortæller Pusle Helmuth Darville om sit liv til journalist Lotte Dalgaard. Pusle blev kendt som barn i "Min søsters børn"-film. Og skuespiller Malene Schwartz fortæller til Cathrine Errboe i ord og billeder om sine barndomserindringer i "Mit Tisvilde", Gyldendal.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist og souschef på Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis' kulturredaktion. Her beskæftiger jeg mig især med bøger og museer, men indimellem også med teater, film m.m. Jeg har været ansat i Fynske Medier siden 1990 og har blandt andet været redigerende, weekendredaktør, designchef og redaktionschef. Jeg bor i en landsby på Østfyn med mand og børn. Holder af både have og hav.