Ny sæson lokker med nazi-ondskab og spædbarn-hjertelyd: - Opera er relevant for alle

"Don Juan" bliver den kommende operasæsons klassiske forestilling i Odense, hvor operachef og -sanger Thomas Storm (tættest på) også medvirker. Foto: Den Fynske Opera

Ny sæson lokker med nazi-ondskab og spædbarn-hjertelyd: - Opera er relevant for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den Fynske Opera tager hul på sæson 19/20 under temaet "Krig og kærlighed". Operachef Thomas Storm ser her frem mod forestillinger, der kommer til at indeholde faste sangere, nazisme-ondskab, spædbarn-hjertelyd og flere andre højdepunkter.

Opera: Sæsonfolderne for 2019/20 ligger nu klar foran det odenseanske publikum, og for Den Fynske Opera betyder det "Krig og kærlighed". Temaet for den fynske operasæson.

- Vi har lidt en fordom mod os. At det kun er ældre personer, som lytter til opera. Men jeg mener, at opera er relevant for alle, lyder ordene fra Thomas Storm, kunstnerisk operachef på Den Fynske Opera i Odense.

Derfor bliver programmet også til ud fra flere kriterier. Der skal mindst være én klassisk, som i år bliver "Don Juan". Derudover vil de gerne udfordre og rykke ved folk, stille skarpt på noget aktuelt, lave forestillinger til børn og fortælle om vores historie og det samfund, vi lever i. Alt sammen i krigens og kærlighedens tegn.

- Heldigvis indeholder mange operaer flere af delene. Tragisk ødelæggelse, stopfyldt med kærlighed. Og vi har valgt nogle titler, der passer perfekt dertil.

Her kommer fem af operachefens højdepunkter for sæsonen:

1) Historien gentager sig
I "Die Weisse Rose" følger man den sidste time af mellem dødsdom og henrettelse for nazismemodstanderne Hans og Sophie Scholl. Foto: United States Holocaust Memorial Museum

I forbindelse med 75-året for Danmarks befrielse kommer også én af de forestillinger, som Thomas Storm er særligt stolt af at præsentere. I maj 2020 løber "Die Weisse Rose" af stablen, og den handler om et tysk søskendepar, der i 1943 blev dømt til døden for at gøre modstand mod nazismen.

- Ud over at være en ganske gribende fortælling er forestillingen ekstremt vigtig og aktuel. Der sker en stor højredrejning i dansk politik, så er vi i virkeligheden tæt på at begå samme fejltagelser som dengang, spørger operachefen.

Han mener dog ikke, at Den Fynske Opera bevæger sig for langt ud ad ét politisk spor.

- Som kulturinstitution må vi ikke blive partiske, men vi har pligt til at belyse, hvad der skete i historien. Og så må folk selv om, om de vil relatere det til nutiden.

2) Eventyrslot og opera
Eventyrslottet, som det så ud sidste sommer i Odenses Eventyrhaven. Foto: Den Fynske Opera

I den mere hyggelige ende finder vi den gratis operacafé "Opera på Eventyrslottet". Sidste år besøgte operaen Eventyrhaven-scenens faste onsdagsarrangementer, men i år bliver det et mere formelt samarbejde 3. juli.

- Den kommer til at gøre sig som en rigtig god førstegangs-operaoplevelse. Torben Iversen vil læse op af H.C. Andersen-eventyr under åben himmel, fortæller Thomas Storm, inden han fortsætter:

- Og vi vil så levere perler på en snor. Det ene store operahit efter det andet. Hvad der forhåbentlig kan føre folk ad en god vej ind i operaens verden.

3) To nye frontansigter
Dénise Beck og Mathias Hedegaard bliver Den Fynske Operas første ensemblesangere. De kan ses fra januar og frem. Fotos: Ditte Capion og Leif Larsen

For første gang får Den Fynske Opera nogle faste ensemblesangere tilknyttet i form af Mathias Hedegaard og Dénise Beck. De vil indtage centrale roller hos operaen fra januar 2020 og fremefter.

- Det gør, at kvaliteten generelt kommer til at stige, fordi sangerne vil lære hinanden bedre og bedre at kende, fremfor hvis vi starter med nye sangere hver gang. Ligesom OB ikke starter med en helt ny fodboldtrup hver weekend, skal vi heller ikke, mener operachefen.

- Samtidig bliver Mathias og Dénise nogle kunstneriske ansigter udadtil, som publikum kan følge udviklingen hos fra gang til gang.

4) De smås hjertelyd
"Hjertelyd" bliver fyldt med babylatter på højde med operasang. Foto: Kåre Viemose

Igen kommer operachefen med et spark mod fordommene. I samarbejde med Nørregaards Teater kommer gæstespillet "Hjertelyd" til Odense 16. og 17. oktober, og forestillingen gør sig til børn i alderen nul til 2,5 år og deres voksne forældrefølgesvende.

- Her bliver der skabt et sanseligt rum, hvor babyer og børn kan opleve gennem sang, bevægelser og opdagelse. En helhedsforestilling helt nede på jorden, lyder det fra Thomas Storm om "Hjertelyd", der er hentet ind fra Den Jyske Opera.

5) Soldaterne hjemvender
- Det er ikke så mange nyskrevne operatekster, der bliver lavet i Danmark, fortæller Thomas Storm, der dog glædeligt kan præsentere ét af dem til november i form af "Lille Solat". Foto: Den Fynske Opera

Vi startede talrækken med en politisk forestilling, og vi slutter med en. Slutteligt præsenterer operaoverhovedet den helt nyskrevne "Lille Soldat", der premierer 1. november og løber til 9. november.

- Den handler om to soldater, der vender hjem fra krig, og den bagage, de bringer med sig. Den passer direkte ind i temaet "Krig og Kærlighed", fortæller Thomas Storm.

- Ligesom "Die Weisse Rose" håber jeg, at "Lille Soldat" vil sætte nogle politiske overvejelser i gang. Hvad er krig? Hvad gør det ved de hjemsendte og deres familier? Hvordan skal vi tage os af hjemsendte soldater, og er det overhovedet godt at være med i krig?

Ny sæson lokker med nazi-ondskab og spædbarn-hjertelyd: - Opera er relevant for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce