Anmeldelse

"Øst for Vesterled" er ikke en svanesang, men et nysgerrigt syvmileskridt for Kim Larsen, der har erstattet det demonstrativt højrøstede med en klippefast hvilen i sig selv.

Musik: Kim Larsen spadserer ind i støvets år bevæbnet med stok, nysgerrighed og overskud. Albummet "Øst for Vesterled" oser af energi, drillende naivitet og underspillet alvor, som får sangene til at vokse, for hver gang jeg hører dem.

Albummet er indspillet i Kjukkens øvelokale med bassisten Jesper Haugaard som stilsikker ankermand ved lydpulten, og der er en umiddelbarhed over resultatet, som tyder på, at mange førstegangsindskydelser har fundet vej til cd'en.

Om albummet

"Øst for Vesterled"fem stjerner

Kim Larsen & Kjukken: "Øst for Vesterled", Medley. Udkommer i dag.

Kim Larsen & Kjukken har selv produceret albummet og rådyrket en flosset og skramlet lyd, som andre producere sikkert ville brænde for at trække i en mere strømlinet retning. Men styrken ved albummet er, at de 12 sange ikke er blevet produceret ihjel, men har fået lov til at emme af impulsivitet og overskud.

Det er håndspillet musik med hjerte og sjæl. Ikke altid lige ekvilibristisk udført, men med en sprudlende charme.

Samtidig har Kim Larsen givet mere plads til musikerne, som takker for tilliden ved at sætte flere markante, musikalske fingeraftryk end tidligere. Som altid indgår Karsten Skovgaards vildtvoksende guitarspil i en symbiose med popsangeren. De godt 71 leveår kan ikke høres på Larsen, der vokalt er i sit es og stadig fraserer ordet "kærlighed" ømmere end nogen anden.

Lavendelduft

Tekstuniverset er det typiske Larsenske med pudsige iagttagelser ("Stativ stakit kasket"), knivskarpe erindringsbilleder ("Damen inde ved siden af"), lavendelduftende melankoli ("Nostalgi" og en skævt-sarkastisk kritik af en befolkning, der pisker sanseløst af sted i udviklingens hellige navn ("En gammeldags mand").

På sit 10. studiealbum med Kjukken vil Kim Larsen mere end at underholde og bladre i vores scrapbog af fælles bevidsthed. Han gør livets regnebræt op i indadskuende tekster som den finurlige "Den lige vej", den nøgternt-inderlige "All The Things We Said", den selvironiske "Kongen er død" og den afklarede "Fri som en fugl".

Men selv når Larsen er mest ærlig, holder han os på fem skridts afstand. Han bruger ikke sine sange som personlig terapi, men breder dem ud, så hans overvejelser bliver almengyldige, men aldrig private. Og så er Kim Larsen den eneste, der i 2017 stadig kan synge "nåde", "miskundhed", "hjertenskær", "jomfruhjerte" og "toner fra himlen" - og slippe godt fra det.

Musikalsk går der en selvfølgelig linje fra den gamle skærsliber over 60'er-pop med Beatles-fraseringer til sumpet sydstats-blues, Ennio Morricones filmmusik og forvrænget russisk kabaret tilsat kazoo. På finalenummeret "Stille og roligt" lykkes det endda at smelte Lou Reeds "Walk On The Wild Side" sammen med klassiske Tøsedrengene-riffs.

Ekko af vemod

Larsens sande styrke er, at han kan forene en glad melodi med en bittersød tekst, så det efterlader et ekko af vemod. Han favner erindringen om den første uskyldige forelskelse og den første ubærlige hjertesorg på "Nostalgi", hvis æggende diskobas og bombastiske trommelyd sender mig lige lukt tilbage til 70'ernes ungdomsklubfester.

"Damen inde ved siden af" beskriver en 14-årig knægts forelskelse i en "lidt bedaget blondine" med "nedringet sweater, spadseredragt og stiletter", tilsat en sørgmunter efterskrift om at han som voksen respektfuldt undlod at give sig til kende, da han genså frk. Petersen, der var blevet et gammelt liv "med stiletter og gangstativ."

"Øst for Vesterled" er ikke en svanesang, men et syvmileskridt for Kim Larsen, der har erstattet det demonstrativt højrøstede med en klippefast hvilen i sig selv. Den ro og oprigtighed klæder ham.

  • ANDREAS_BASTIANSEN

    Af:

    Kulturredaktør på Fyens Stiftstidende & Fyns Amts Avis fra 2012. Stofområder: scenekunst og klassisk musik. Uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i Aarhus 1992. Fastansat på Fyens Stiftstidende fra 1994. Sidder i bestyrelsen for Fynske Mediers medarbejderforening. Til marts 2015 medlem af Fynske Mediers bestyrelse. Medlem af Reumert Juryen fra 2014. Gift og bosat i Odense-forstaden Snestrup.

Mere om emnet

Se alle
Eksklusivt interview: Kjukken fortæller om livet med Kim Larsen

Eksklusivt interview: Kjukken fortæller om livet med Kim Larsen