Nu må du kigge i kunstnernes breve

Brev fra Johannes Larsen til Alhed Warberg året inden de blev gift (17.2.1897) med en tegning af en "sommergæk" (datidens navn for vintergæk). Johannes Larsen Museet.

Nu må du kigge i kunstnernes breve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fynbomalernes korrespondance og andre skriftlige kilder bliver nu offentligt tilgængelige online.

Kunst: "En Telefon er et unyttigt og idiotisk Instrument".

Sådan vrissede maleren Johannes Larsen i 1898 i et brev til hustruen Alhed, som havde spurgt, om han var blevet glad for, at hun ringede til ham. 

Brevet med denne håndskrevne bemærkning og tusindvis af andre brevvekslinger mellem Fynbomalerne, deres familier, venner og andre forbindelser, bliver fra 20. november offentligt tilgængelige online på fynboerne.ktdk.dk. Det sker med projektet Dansk kunsthistorie/ Fynboerne.

Johannes Larsen Museet, Faaborg Museum og Byhistorisk Arkiv/Øhavsmuseet i Faaborg har gennem mere end et år arbejdet med at digitalisere de store brevarkiver med tilknytning til kunstnerne på museerne i Faaborg og Kerteminde. Flere tusind breve og dagbogsnotater er blevet scannet, transskriberet og forsynet med kommentarer. 

Projektet er en del af Ny Carlsbergfondets projekt "Kilder til Dansk Kunsthistorie, KTDK", og fondet stiller midler og digital platform til rådighed for arbejdet, som for de fynske museers vedkommende fortsætter til efteråret 2018.

- I Fynbomalernes samtid var kunsten og det private liv tæt knyttet til hinanden. Særligt Fynboerne var kendt for at invitere offentligheden ind i det private og intime i deres malerier. Nu får vi nu et endnu mere nuanceret førstehåndsindtryk af denne vigtige kunstnergruppe, siger Gertrud Hvidberg-Hansen, Faaborg Museum, i en pressemeddelelse.

Ny Carlsbergfondet har taget initiativ til projektet, netop for at kunsthistorikere kan gå direkte til kilderne, men også almindelige kunstinteresserede kan gå på jagt i det gigantiske materiale. Her kan man se brevene, som de er skrevet med kunstnernes håndskrift, men også læse dem i transkriberet form. Desuden er der biografier over personerne og fotografier af værker, der omtales.

Projektet præsenteres på Johannes Larsen Museet i Kerteminde mandag 20. november kl. 14 og på Faaborg Museum torsdag 23. november kl. 16.30, begge steder med gratis adgang.

 

  

Eksempler på breve
De to fynske museer har valgt disse eksempler fra det kæmpemæssige materiale som smagsprøver:Fritz Syberg kæmpede til tider med svære depressioner. I et brev 30. april 1905 prøver hans hustru,  Anna Syberg, at muntre ham op, blandt andet med disse ord: 

"Det glæder mig, at Du begynder at finde noget maleværdigt, Gud ved, om Du dog alligevel ikke skulde blive med det samme og slaa Dig løs ganske som Du har Lyst, hvis Du føler den mindste Trang dertil, saa gør det, bliv paa ubestemt Tid, tag store Arbejder op, hvis Du faar Lyst, bliv i Aarevis, gør lige hvad Fanden Du har Lyst til, jeg har en Følelse af, at det ville lette Dit Sind."

Johannes Larsen vænnede sig ikke til telefonen, men skrev til sin hustru Alhed, da han i januar 1913 var på Sprogø for at male:

"Jeg kan ikke gøre ved at min Stemme ikke er vellydende i Telefonen. Da jeg var hos Klaks (Johannes Larsens bror) bebrejdede Du mig det samme, men det er da ikke noget at give 45 Øre for at faa at vide, desuden kan jeg ikke sidde mellem Fyrmesteren og hans Kone og Søster og forsøge at lægge mere Inderlighed i min Røst end jeg af Naturen er udrustet med. Jeg vil til at male nogle større Billeder nu. Jeg lagde i Gaar 3 an af samme Størrelse som Edderfuglene."

Mens Alhed og Johannes Larsenendnu blot var kærester, skrev hun til ham 27. maj 1898 om en togtur fra hjemmet ved Faaborg til Odense:  

"Jeg ankom til Odense Kl 6 ¼ som eneste Pasasjer (...) i et Extratog. Jeg blev sat i en lang Bremsevogn uden anden Siddeplads end et lille Kloset, som jeg nok kan omtale, da det er paa Skrift, saa Du ikke ser, at jeg 'blusser'. - Jeg blev modtaget paa Statsbanegaarden af 4-5 Assistenter, der grinede frygteligt af mig."

 
Projektet dokumenterer også - via Faaborg Byhistoriske Arkiv -  fabrikant Mads Hansens arbejde med at oprette Faaborg Museum. Blandt andet brevveksling om Peter Hansens store gruppeportræt, malet til museets indvielse. Faaborg Museum
Projektet dokumenterer også - via Faaborg Byhistoriske Arkiv - fabrikant Mads Hansens arbejde med at oprette Faaborg Museum. Blandt andet brevveksling om Peter Hansens store gruppeportræt, malet til museets indvielse. Faaborg Museum

Nu må du kigge i kunstnernes breve

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce