Nu gyser August også

- Jeg har aldrig set Connie Nielsen så god som i denne rolle, siger Bille August om den 39-årige danske filmskuespiller.

Nu gyser August også

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FILM: Bille Augusts første gyserfilm "Return to Sender" med Connie Nielsen i hovedrollen havde verdenspremiere i Toronto fredag

Bille Augusts første gyser "Return to Sender" havde i fredags verdenspremiere ved Toronto International Film Festival.

- Det er det bedste sted at eksponere en ny film til det amerikanske marked, siger Bille August fra Gallapremieren ved den canadiske festival, der tidligere har haft "En sang for Martin" og "Jerusalem" på programmet.

Man har forventninger til "Return to Sender"s potentiale om at gøre sig godt om ikke på et internationalt så et amerikansk marked. Filmen foregår i en amerikansk syd-statsby og giver et portræt af det amerikanske samfund set med en dansk instruktørs øjne. Connie Nielsen spiller hovedrollen som Charlotte Cory, der sidder på dødsgangen for mord.

- Jeg har aldrig set hende så god som i denne rolle, siger August om den 39-årige danske skuespillerinde. - Hun er nærværende og giver et meget inderligt og rørende portræt af et menneske, som er tæt på at skulle dø. Det er dybt rørende, stærkt og usentimentalt. Hudløst, tilføjer August eftertænksomt om den danske skuespillerinde, der efter sin rolle som Lucilla i "Gladiator" (2000) har skabt en god solid karriere i USA.

Bortset fra Augusts kæreste Sara-Marie Maltha, som spiller Charlottes blinde søster, er de andre roller besat af amerikanske skuespillere. Aidan Quinn, Tim Daly og Kelly Preston er på rollelisten og filmen er finansieret af primært engelske investorer.

- Det er ikke, fordi jeg er specielt interesseret i at lave engelsksprogede film, siger August, der ofte får kritik for sine ikke-skandinaviske film. - Jeg vil lave film, der gør mig nysgerrig og lærer mig noget nyt.

Kærlighedshistorie

"Return to Sender" er ikke kun Bille Augusts første gyserfilm, det er også den første film, han har indspillet i USA. Den handler om forsvarsadvokaten Frank Nitzche, spillet af Aidan Quinn, der har haft utallige sager med mennesker på dødsgangen. Desillusioneret og i et øjebliks svaghed ser han muligheden for at sælge dødsdømtes sidste brev til pressen.

- Det er en meget plotdrevet gyser, men det er også en meget intens og smuk kærlighedshistorie. Frem for alt er det en historie som handler om forsoning og tilgivelse i et miljø, hvor forsoning og tilgivelse ikke eksisterer - nemlig på dødsgangen, siger August, der filmede "Return to Sender" on location i Tulsa og i filmstudier i København.

Frank bliver involveret med en af de kvindelige indsatte på dødsgangen, da hun kræver at se ham, inden hun sender det sidste brev til ham.

- Han bliver meget fascineret af hende som kvinde, forklarer August. - Samtidig med at han er interesseret i hendes sag rent fagligt, bliver han betaget af hendes intensitet og sensualitet.

Charlottte Cory har få dage tilbage, inden hun skal likvideres for mordet på et lille barn. Hun bruger sin seksualitet til at manipulere med Nitzche på, og hun har sit eget motiv for at opretholde forholdet.

- Mange kvinder forholder sig til situationer, hvor de føler sig magtesløse ved straks at ty til det seksuelle, siger Connie Nielsen, der ankommer til Gallapremieren med sin kæreste Lars Ulrich.

- Mange kvinder, der sidder i fængsel, bruger deres seksualitet i bytte for en tjeneste," forklarer Connie Nielsen om sin research på kvinders forhold i amerikanske fængsler.

Uden tilgivelse

Dødsstraf er et af de underlagte temaer i filmen, men det er kærlighedshistorien mellem to mennesker i svære livssituationer, der er i fokus.

- Det elegante ved denne historie er, at den hverken er pro eller imod dødsstraf. Den fortæller om nogle menneskeskæbner i en afsondret verden, siger Bille August og påpeger, at han ikke er interesseret i at indgå i en politisk debat.

Under sin research til "Return to Sender" talte August med advokater og psykologer, der alle havde kontakt til dødsdømte, men som også var pro dødsstraf. Han påpeger, at amerikanerne generelt ikke forholder sig moralsk til spørgsmålet om, hvorvidt man har ret til at tage et andet menneskes liv, men derimod har en pragmatisk tilgang til det.

- De forstår ikke, hvorfor man skal betale for at holde liv i mennesker, der har begået så grov en forbrydelse, siger han.

Connie Nielsen forberedte sig til rollen ved at tale med indsatte og prøve at forstå, hvorfor et land som USA stadig har dødsstraf.

- De mennesker, der er for dødsstraf forholder sig til det emotionelt. De tænker, at hvis der skete noget med deres elskede, så skulle de hænges med det samme. Det er en form for angst. Man skal lære at have tillid til hinanden i stedet, fastslår den danske skuespillerinde.

Nu gyser August også

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce