Nu er det alvor, Øgendahl

Dion, spillet af Mick Øgendahl, er den knap så kvikke lossepladsmedarbejder, der fortjent og ufortjent kommer i uføre i filmen "Blå Mænd".
Foto: Scanbox

Nu er det alvor, Øgendahl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gummifjæset Mick Øgendahl har forvandlet sig fra stand-up-komiker til hovedrolleindehaver på det store lærred - trods mavesmerter og anmelder-lede

Gennem de sidste 15 år har han fået os til at skraldgrine over vores banale hverdag. Men da en gammel drøm om at lave en film voksede sig så stor, at den blev umulig at ignorere, smed komikeren Mick Øgendahl stand-up-hatten og allierede sig med instruktør Rasmus Heide for at skrive komedien "Blå Mænd". Det blev til historien om den arrogante it-sælger Jesper, der efter en lidt for våd bytur bliver dømt til samfundstjeneste på en losseplads, som køres af en flok primitive, men varmhjertede originaler.

Selv har Mick Øgendahl kastet sig ud i en af hovedrollerne som den knap så kvikke skraldearbejder Dion, der fortjent og ufortjent får lussinger i bedste folkekomediestil af sin lesbiske kollega Lotte.

Rollen som Dion lå lige til højrebenet for den 35-årige Øgendahl:

- I al beskedenhed mente jeg, at det var en rolle, jeg kunne fylde ud. Dion er en statisk personage, som ikke gennemgår den store, revolutionerende udvikling. Hvis man kunne spille ham som type, havde man hans karakter.

- Og så er der jo en hel del af Dion i mig. Jeg er opvokset på Falster i et lille lukket lokalmiljø, hvor man ikke råber så meget op og gør opmærksom på sig selv. Jeg har væsentligt lettere ved at spille en Dion-rolle, end jeg har ved at spille en fyr fra Nordsjælland med masser af selvtillid.
Sidse Babett Knudsen spiller over for Mick Øgendahl i rollen som den lesbiske Lotte.
Sidse Babett Knudsen spiller over for Mick Øgendahl i rollen som den lesbiske Lotte.
Foto: Scanbox

Hurra for fællesskabet

Med tre store udsolgte onemanshows, diverse roller på film, teater og ikke mindst i utallige tv-satireshows har Mick Øgendahl for længst etableret sig som et respekteret stand-up-navn. Og springet derfra til hovedrolleindehaver på det store lærred var da også et naturligt næste skridt for den erfarne komiker:

- De fleste vil gerne undgå stagnation i arbejdslivet. Jeg tog det første skridt med mit sidste onemanshow, "Undskyld", der havde en kortfilm som skelet for hele stand-uppen, så det er bestemt ikke en hovsa-beslutning med den her film. Gennem hele min stand-up-karriere har jeg kredset om karakterarbejde og fiktion, og det har altid ligget mit hjerte nært.

Hvad handler "Blå Mænd" om?

- Det er en moralsk historie om at være mod andre, som du vil have, de skal være mod dig. Det er i virkeligheden den gamle klassiker om Hybris og Nemesis (den, der begår overmod, straffes af Nemesis - gudinden for retfærdighed og hævn, red.), og i bund og grund handler den om at opføre sig ordentligt.

Hvad skal moderne mennesker bruge den historie til?

- I folkeskolen har man problemer med forældre, der kræver, at der bliver taget specielle hensyn til deres børn. Der er noget universelt fornuftigt i at opføre sig ordentligt, og det gælder i alle livets aspekter. Men jeg synes desværre, at der i dag er en tendens til, at alt skal foregå på individets præmisser frem for fællesskabets.
Blå bog
Mick Øgendahl: Født 1973 i Silkeborg.

Blandt andet kendt fra showet "Undskyld", "Tak for i aften" på TV 2 Zulu og UNICEF's velgørende stand-up-show "Talegaver til børn".

Det vidste du ikke om ham: Lagde stemme til zebraen Marty i animationsfilmen "Madagascar".
@Brød.8.:Til redaktionerne: Spørgsmål markeret med # bør kursiveres/VH.DB --- --- ---  (3 fotos)  Nu er det alvor  Gummifjæset Mick Øgendahl har taget springet fra stand-up-komiker til hovedrolleindehaver på det store lærred - trods mavesmerter og en heftig anmelder-lede   Af Rasmus P. V. Jakobsen Dagbladenes Bureau  Gennem de sidste 15 år har han fået os til at skraldgrine over vores banale hverdag. Men da en gammel drøm om at lave en film voksede sig så stor, at den blev umulig at ignorere, smed komikeren Mick Øgendahl stand-up-hatten og allierede sig med instruktør Rasmus Heide for at skrive komedien îBlå Mændî. Det blev til historien om den arrogante IT-sælger Jesper, der efter en lidt for våd bytur bliver dømt til samfundstjeneste på en losseplads, som køres af en flok primitive men varmhjertede originaler.  Selv har Mick Øgendahl kastet sig ud i en af hovedrollerne som den knap så kvikke lossepladsmedarbejder Dion, der fortjent og ufortjent får lussinger i bedste folkekomediestil af sin lesbiske kollega, Lotte Rollen som Dion lå lige til højrebenet for den 35-årige Øgendahl:  - I al beskedenhed mente jeg, at det var en rolle, jeg kunne fylde ud. Dion er en statisk personage, som ikke gennemgår den store, revolutionerende udvikling. Hvis man kunne spille ham som type, havde man hans karakter.  - Og så er der jo en hel del af Dion i mig. Jeg er opvokset på Falster i et lille lukket lokalmiljø, hvor man ikke råber så meget op og gør opmærksom på sig selv. Jeg har væsentligt lettere ved at spille en Dion-rolle, end jeg har ved at spille en fyr fra Nordsjælland med masser af selvtillid.   Hurra for fællesskabet  Med tre store udsolgte onemanshows, diverse roller på film, teater og ikke mindst i utallige tv-satireshows har Mick Øgendahl for længst etableret sig som et respekteret stand-up-navn. Og springet derfra til hovedrolleindehaver på det store lærred var da også et naturligt næste skridt for den velbevandrede komiker: - De fleste vil gerne undgå
@Brød.8.:Til redaktionerne: Spørgsmål markeret med # bør kursiveres/VH.DB --- --- --- (3 fotos) Nu er det alvor Gummifjæset Mick Øgendahl har taget springet fra stand-up-komiker til hovedrolleindehaver på det store lærred - trods mavesmerter og en heftig anmelder-lede Af Rasmus P. V. Jakobsen Dagbladenes Bureau Gennem de sidste 15 år har han fået os til at skraldgrine over vores banale hverdag. Men da en gammel drøm om at lave en film voksede sig så stor, at den blev umulig at ignorere, smed komikeren Mick Øgendahl stand-up-hatten og allierede sig med instruktør Rasmus Heide for at skrive komedien îBlå Mændî. Det blev til historien om den arrogante IT-sælger Jesper, der efter en lidt for våd bytur bliver dømt til samfundstjeneste på en losseplads, som køres af en flok primitive men varmhjertede originaler. Selv har Mick Øgendahl kastet sig ud i en af hovedrollerne som den knap så kvikke lossepladsmedarbejder Dion, der fortjent og ufortjent får lussinger i bedste folkekomediestil af sin lesbiske kollega, Lotte Rollen som Dion lå lige til højrebenet for den 35-årige Øgendahl: - I al beskedenhed mente jeg, at det var en rolle, jeg kunne fylde ud. Dion er en statisk personage, som ikke gennemgår den store, revolutionerende udvikling. Hvis man kunne spille ham som type, havde man hans karakter. - Og så er der jo en hel del af Dion i mig. Jeg er opvokset på Falster i et lille lukket lokalmiljø, hvor man ikke råber så meget op og gør opmærksom på sig selv. Jeg har væsentligt lettere ved at spille en Dion-rolle, end jeg har ved at spille en fyr fra Nordsjælland med masser af selvtillid. Hurra for fællesskabet Med tre store udsolgte onemanshows, diverse roller på film, teater og ikke mindst i utallige tv-satireshows har Mick Øgendahl for længst etableret sig som et respekteret stand-up-navn. Og springet derfra til hovedrolleindehaver på det store lærred var da også et naturligt næste skridt for den velbevandrede komiker: - De fleste vil gerne undgå
Foto: Scanbox

Anmelderlede

Temaet i "Blå Mænd" var næsten fastlagt fra det øjeblik, instruktør Rasmus Heide og Mick Øgendahl satte sig omkring arbejdsbordet for første gang. Men at filmen skulle udvikle sig til en komedie lå bestemt ikke i kortene:

- Jeg overvejede meget nøje, hvilken genre vi skulle arbejde med. Det ville være helt naturligt for mig at vælge komedien, da det ligger i umiddelbar forlængelse af, hvad jeg har lavet før. Og det er humorens væsen, jeg kender bedst. Men når det er sagt, er det også den genre, der er nemmest at rakke ned - det er nærmest en kongeetape for anmeldere. Og selvom jeg for lang tid siden har forsøgt at sige til mig selv, at jeg ikke vil lade mig styre af, hvad pseudo-intellektuelle wannabe-jounalister synes og mener, var det alligevel min største bekymring.

Er du nervøs for modtagelsen?

- Ja, det er jeg. Det ville være hyklerisk at sige, at jeg ikke er det. Nu har vi været rundt til nogle snigpremierer og fået publikums reaktion, og den har heldigvis været langt over forventning. Reaktionerne har svinget fra begejstring til voldsom begejstring, så et eller andet har vi ramt rigtigt. Mine bekymringer går nu på, at der kommer nogle anmeldere, der ikke anmelder filmen på filmens præmisser - altså som en komedie - fordi der går hovskisnovski i den. Og hvis folk så læser anmeldelserne og tager dem som de endegyldige sandheder, ville jeg blive så ked af det.
Foto: Scanbox

Smag for film

Frygten for mødet med en blodtørstig anmelderskare er til at forstå. "Blå Mænd" er Mick Øgendahls debut som "rigtig" filmmager, og i to år har han arbejdet gratis på det projekt, der forhåbentlig skal bane vejen for nye oplevelser i filmindustrien.

- Det har været hårdt, fordi man rent kunstnerisk gerne vil have det bedste ud af det. Samtidig har jeg, hvad enten jeg vil det eller ej, haft et indblik i økonomien, så når vi nogle dage ikke nåede de optagelser, vi skulle, fik jeg ondt i maven. Hvis jeg ikke havde været inddraget i økonomien og ikke havde arbejdet gratis i to år, havde jeg måske ikke bekymret mig så meget. Så havde jeg jo bare hævet min løn og trukket stikket ud bagefter.

Har du trods mavesmerter fået smag for at lave film?

- Ja, det har jeg helt sikkert. Jeg elsker alt ved film. Jeg elsker den måde, man kan klippe en scene forskelligt på. Jeg elsker, at musikken kan hjælpe fortællingen på vej. Jeg elsker, hvordan et enkelt krydsklip af et blik fra en skuespiller kan vælte scenen til den anden side. Jeg synes simpelthen, det er så fascinerende.

Går du allerede nu med planer om nye filmprojekter?

- Ja, i drømmene gør jeg. Men det er jo et spørgsmål om at få andre til at drømme med, for der skal nogle kolde kontanter til. Så jeg drømmer om det, jeg regner ikke med det.

"Blå Mænd" har premiere fredag

Nu er det alvor, Øgendahl

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce