Boganmeldelse

Vellykkede tekster med fin indsigt i menneskesindets kaos.

Caroline Albertine Minors debutroman fra 2013 hed "Pura vida", hvilket betyder "det rene liv", og det er netop, hvad personerne i hendes novellesamling "Velsignelser" søger efter. Et liv, hvor savn, sorg, ensomhed og tab ikke overtrumfer alle ansatser til glæden over at være til.

Af bogens syv noveller skal især "Sorgens have" fremhæves. Den starter sådan:

"På en bænk i Enghaveparken gav vi bare op. Jeg blev siddende og så ham halte væk i sin halvlange, sorte frakke med en stor trang til at skyde ham i ryggen. Jeg ønskede at se ham falde sammen og blive liggende i gruset. En parodi på et menneske, men det var mig, der var umenneskelig".

Novellens skildring af en kvindes afmægtige vrede over at have mistet sin mand efter et biluheld, der har hjerneskadet ham, er båret af en god portion psykologisk indsigt: Skam, længsel, had, og frem for alt en sorg, der får hende til at føle, at hun "faldt af verden", men også et spinkelt håb om, at der i ham "ville opstå en kyststrækning af minder". Ja, en fin indsigt i menneskesindets kaos krydret af et billedskabende sprog.

Når jeg finder hele samlingen af noveller vellykket, hænger det netop sammen med den karakter, sproget har. Det er usensationelt realistisk og usentimentalt empatisk, hvilket matcher de "banale" hverdagsbegivenheder som fjerne forældre, mistede kærester, selvmord og social dysfunktion trods deres ulidelige tyngde er. Det spiller med andre ord fint sammen med tematikken. En særlig styrke ved samlingen er dens mangel på nemme løsninger - læseren må selv brodere videre på skæbnerne. Det opfordres der hermed til. Caroline Albertine Minor: "Velsignelser", noveller, 240 sider, 250 kroner, Rosinante. 

  • fyens.dk