Boganmeldelse

"Havbogen" er en indsigtfuld og dragende hyldest til havets mystik og universets store spørgsmål.

Bøger: To mænd sætter sig for at fange et mystisk monster på bunden af havet ved Lofoten i Nordnorge. Det er det helt skrabede plot i den norske journalist og forfatter Morten Strøksnes' essayistiske fortælling "Havbogen", der har vundet flere priser i Norge, og som nu er udgivet i dansk oversættelse.

Med den handling er det svært ikke at tænke på "Moby Dick" og "Den Gamle Mand og Havet", som begge handler om fiskere, der søger at løse mysteriet i sig selv ved at jage et dyr fra dybet. Morten Strøksnes har dog en anden ambition. Det er naturen og universet, der er mysteriet i "Havbogen".

Vi møder Morten Strøksnes og hans kammerat Hugo, der er taget til øgruppen Lofoten på fisketur. Det er Udkantsnorge, hvor mennesket lever på naturens præmisser, og hvor lokalsprøjten udlodder et kilo kaffe til den, der kan fange en torsk på over 30 kilo. De to har sat sig for at fange den sagnomspundne grønlandshaj. Et mystisk kæmpedyr, der lever på de store dybder, og hvis øjne skinner grønt af parasitter.

 

Poetisk og oplysende

Morten Strøksnes' overdådige viden om havet, som vi alle er kommet af, og hans filosofiske undren over det undseelige menneskes plads på en lille klat land mellem havet og himlen, er så velskrevet og så indsigtsfuld, at man som læser bliver revet med fra start. Når han filosoferer over havet og universet, tumles man omkuld: "Fra verdensrummet ligner Golfstrømmen Mælkevejen, fra jorden ligner Mælkevejen Golfstrømmen", skriver Strøksnes, og man skrumper som læser ind til det lille støvgran i universet, som mennesket er.

Det er til tider fabelagtigt poetisk, men samtidig skrevet i en så let og jordbundet tone, at det ikke bliver trættende. Heller ikke, når handlingsforløbet konstant bliver afbrudt af encyclopædiske informationer om alt fra norsk idéhistorie til fisketeknikker akkompagneret af talrige referencer til sagn og myter, som i stort set alle kulturer har ligget som en dis over vandspejlet. 

Strøksnes formidler på fornemste vis sin kærlighed til havet, mens udkants- og klimatematikker konstant ligger og lurer under overfladen. Det er norsk langsomhed og underspillethed, når det er bedst, og en ualmindeligt fængende understregning af, at "Havet klarer sig fint uden os. Vi klarer os ikke uden det". Fem kæmpe stjerner til "Havbogen".

Morten A. Strøksnes: "Havbogen - eller kunsten at fange en kæmpehaj fra en gummibåd på et stort hav gennem fire årstider", 396 sider, 299,95 kroner, Forlaget Don Max

  • Af: