Newyorkerne mod bonderøvene

DB-SP: FILM/DID YOU HEAR ABOUT THE MORGANS (Sex in and out of the City) Billedtekst: Simple folk ...

Newyorkerne mod bonderøvene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sikre talenter, samfundssatire og filmfornemmelse redder "Did You Hear About the Morgans?"’ tynde klicheer i hus.

På sine første 12 minutter gennemløber filmen tre forskellige, klassiske filmgenrer: Den bittersøde parforholdskomedie, den brutale mordkrimi og den skuddrønende western. Og derefter sammenblander den fermt dem alle tre frem til den kun delvist forudsigelige slutning.

Derudover spiller den dejligt politisk ukorrekt på det latterlige i de enorme forskelle mellem by og land, mellem den forkælede, øko-bevidste og elegante storby-overklasse og den fysisk knoklende, sundheds- og mode-negligerende, "simple" land-underklasse.

På en rejse er rige, lækre, superstressede advokat-Paul "kommet til" at være sin rige, lækre, superstressede ejendomsmæglerhustru, Meryl, utro. Ekstra "uheldigt", da hun er 30+ og voldsomt skruk. Da de forlader den tjekkede New York-restaurant, hvor de har forsøgt at tale problemerne igennem, bliver de vidner til et grusomt mord. Et vidnebeskyttelsesprogram placerer dem derfor så langt ude i det vildeste vesten, som tænkes kan, hos det skarptskydende, kvægholdende, bundsolide ægtepar, US-marshall Clay og hustru Emma. Herved tordner to livsformer og mennesketyper sammen, mens Paul og Meryl tvinges til at forholde sig til deres problemer på meget få kvadratmeter midt i den storslåede natur. Uden computere, uden mobiler og forbudt brug af alle andre kommunikationsmidler. Men en lille ulydighed tipper den skrupelløse morder om deres isolerede opholdssted. Og mens morderen langsomt nærmer sig, opdager Paul og Meryl selvfølgelig alle de smukke sider af det enkle landliv og dets mennesker.

Denne papirtynde handling, hvis humor og kontraster er baseret på de afgrundsdybe forskelle mellem storby og bøh- eller rettere muh-land, er både velkendt og forudsigelig, men forløber her kvikt, stramt, begavet og ret spændende. Det er i høj grad det, der sker uden om den egentlige handling, der er det interessante. Den smældfede, intolerante, storrygende og -ædende bonderøvs-befolkning i grimt tøj sat op mod de superslanke, mad- og motionsbevidste, velformulerede, smartklædte newyorkere. En forskel udpenslet i spydige replikker og udhængt i groteske scener, modigt ukorrekt og meget morsomt.

Kontrol- og fitness-freaken Meryl og hendes utro ægtemand Paul er hverken særligt sympatiske eller behagelige, men rollerne er perfekt besat: "Sex and the City"- og dermed New York-synonyme Sarah Jessica Parker som Meryl og storcharmøren Hugh Grant som Paul. Lige så perfekt castet er mega-maskuline, western-cool og sydstats-drævende Sam Elliott med branchens lækreste hår og dybeste røst som marshall Clay Wheeler, mens der burde være fundet en mere barsk og robust "Annie Get Your Gun"-type til hans mesterskytte-hustru end Mary Steenburgen med pivestemme og forfinet fremtoning.

Det er velgørende at se de to superstjerner spille deres egen alder: Nær de 40 og nær de 50 med deraf følgende graviditets-, samlivs- og sexproblemer, alt med samfundssatirisk underholdende og mordkrimi-spændende indfaldsvinkel. Det hele er ferm underholdning med en konstant understrøm af skarp, præcis samfundssatire.

Premiere torsdag i BioCity, CinemaxX Rosengård, Scala Svendborg, Panorama, Middelfart

"Did You Hear About the Morgans?", amerikansk. 1 time og 43 minutter. Frarådes for børn under 7.

Newyorkerne mod bonderøvene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce