Når mor dør


Når mor dør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tahar Ben Jellouns alzheimerramte mor er død. Det har han skrevet en god, men lovlig lang bog om

Tahar Ben Jelloun elsker at fortælle. Forfatteren bag romaner som "Sandbarnet" og senest "Rejsen" har denne intense franske glæde ved fortællinger og ord, der til tider kan give læseren fantastiske læsemæssige og sproglige oplevelser, mens den til andre tider kan ende i irritation over forfatterens glæde ved de cisilerede sætningers leg med hinanden.

Jelloun fortæller en almenmenneskelig historie om sin alzheimerramte mor, der langsomt forsvinder ud af virkelighedens verden og i stedet bliver filtret ind i erindringernes uendeligt rodede garnnøgle. Fortid blander sig med nutid, afdøde sønner er på besøg, mens Mor atter er blevet 14 år og forbereder sit første bryllup.

Sprogligt er Jelloun overbevisende, men af og til lidt vel langtrukken. Less is more, som bauhausarkitekterne sagde som begrundelse for deres minimalistiske stil, og en smule mindre havde skabt en smule mere stringens i fortællingen.

Det ændrer ikke på, at Jelloun mestendels skriver fantastisk. Læg dertil, at "Om min mor" er mere end et sprogligt flot fortalt minde om et alzheimerforfald. Det er også et fascinerende erindringsbillede af moderens opvækst og ægteskaber, af forfatterens egen opvækst i en omvæltningernes tid og ikke mindst en dybt interessant fortælling om et marokkansk kvindeliv - ganske fjernt fra de firkantede fordomme, der trives på både den radikale og den danskfolkepartiagtige side.

Tahar Ben Jelloun: "Om min mor". 223 sider, 300 kroner, Samleren.

Udkommer i morgen

Når mor dør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce