Musikhistorie: X Factor slået

Jakob Mihoubi og Rudi Daouk er blandt de medvirkende i 2010-udgaven af "X Factor" - og dermed blandt de, der kan ende blandt de øverste på den danske singlehitliste i sommeren 2010.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Musikhistorie: X Factor slået

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

17 år gammel sang ligger på førstepladsen i Storbritannien - foran X Factor- vinderen

Musik: X Factor tabte slaget.

Knap en million briter protesterede mod X Factors dominans på hitlisten og fik rockgruppen Rage Against The Machines 17 år gamle sang "Killing in the Name" på førstepladsen frem for den britiske X Factor-vinder Joe McElderry.

Det var realiteten søndag, da den officielle single-hitliste fra The Official Charts Company lå klar.

Dj’en Jon Morter startede for tre uger siden en Facebook-gruppe i protest mod talentshowet X Factors store dominans på hitlisterne. Målet med gruppen "Rage Against the Machine for Christmas No 1" var at nå hitlistens førsteplads - foran Joe McElderrys coverversion af Miley Cyrus-sangen "The Climb".

Det lykkedes. Og dermed er der skrevet musikhistorie. Det er nemlig første gang, at en sang, der har været tilgængelig via download, går direkte ind på førstepladsen på hitlisten i Storbritannien. Det er også første gang i fem år, at en britisk X Factor-vinder ikke er på toppen af førstepladsen i julen. Samtidig indtjente Facebook-gruppens knap én million medlemmer 645.000 kroner, som nu går til hjemløse.

- Vi er fuldstændig oppe at køre over at være blevet nummer et, siger Rage-medlem Zack de la Rocha ifølge Ritzau til Radio 1.

Hos BBC er resultatet kommet noget bag på musikskribent Colin Paterson, der som så mange andre havde regnet med, at X Factor ville sidde tungt på toppen af julehitlisten også denne jul.

- Det er ganske enkelt et af de største chok i hitlisternes historie, skriver Colin Paterson på BBC’s hjemmeside.

Teksten i Rage Against The Machines hit passer ret så godt til situationen: "Fuck you! I Won’t Do What You Tell Me".

I Danmark begynder den nye sæson af X Factor på DR1 1. januar. Ligesom i den britiske udgave får vinderne her en pladekontrakt.

- En række af de andre deltagere får også en kontakt ind i pladebranchen, og så indgår de i branchen på normale vilkår. X Factor ender med plader, som hitter, og plader, som ikke hitter. Jeg tror ikke, X Factor som sådan giver mere forudsigelige hitlister. Det, jeg ser, når jeg ser en hitliste, er, at den danske musikbranche virkelig har rykket sig. Der kommer rigtig meget fedt musik, siger DR’s underholdningschef Jan Lagermand Lundme.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Musikhistorie: X Factor slået

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce