Musikalsk socialrealisme


Musikalsk socialrealisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MUSIKMILJØ:STOREPLANER skal være autentisk frem for rosenrød

Klassiske musikfilm som "Still Crazy", "This Is Spinal Tap" og ikke mindst "The Commitments" tager for sig af retterne på det socialrealistiske tag-selv-bord. Den nye, danske pendant "Store Planer" følger i kølvandet med både prostitution, stofmisbrug, kriminalitet, skilsmisse, arbejdsløshed og fundamental svigt over for sine nærmeste. Det er dog ikke instruktørens primære fokus.

- Mit formål er ikke at belyse sociale uligheder i Danmark. "Store Planer" frem-står måske som socialrealisme, men målet er ganske enkelt en komediefilm om en gruppe skodmusikere fra samfundets bund. Det er vigtigt at skelne, inden man overtolker, siger Jesper W.

Instruktøren, der har fjernet Nielsen og altså kun bruger W., erkender, at han har benyttet alle klichéerne om denne del af samfundet. For at skabe så realistiske omgivelser som muligt, havde han inden optagelserne lavet en meget grundig research på musikmiljøet og snakket med prostituerede for at sikre en vis overensstemmelse med virkelighedens verden.

- Vi har snakket med rigtig mange musikere for at høre deres erfaringer. I filmen medvirker Al Agami og Jimmi Jørgensen som bandmedlemmer, Remé gæsteoptræder og Nicolaj Steen samt Jesper Binzer har stået for musikken. Alle deres vidt forskellige betragtninger har vi ladet os inspirere af. Det skulle gerne medføre, at man tror på personerne, hvilket er essentielt for enhver film. De skal ikke fremstå karikerede men så virkelighedstro som muligt, understreger Jesper W.

Ingen happy end

Med hensyn til den kvindelige hovedrolle, der spiller prostitueret nabo, snakkede Jesper W. meget med en ung kvinde i netop dette erhverv. Hun levede et dobbeltliv uden familiens vidende.

- Hendes tanker og oplevelser lod mig ikke i tvivl. Måske starter det lidt uskyldigt med lidt nøgenbilleder, så lidt telefonsex og pludselig ligger de der og spreder ben. Historien om den lykkelige luder eksisterer ikke. Det er ikke rosenrødt, og det forsøger vi også at vise, fortæller instruktøren.

Han indrømmer, at den sidehistorien måske virker en smule hul. En smule påduttet. Men det ændrer ikke ved hans ønske om, at filmen gerne skulle have en meget bred appel, da den rummer en vis sandhed om livet. Uden at blive overfilosofisk.

- "Store Planer" har sin egen substans, tema og karakterer, selv om jeg naturligvis er inspireret af film som "The Commitments". Men det er en dansk film, som handler om livet i forstæderne, kampen for at holde sig oven vande og drømmen om at slå igennem eller blot til, siger Jesper W.

Han understreger, at han bevidst ikke har forsøgt at smøre flødeskum ud over det hele eller slutte med en tårevædet happy ending.

- Filmen skulle gerne fremstå meget realistisk i det henseende. Selv om man har store planer, er det ikke altid de lykkes, konstaterer Jesper W.

Musikalsk socialrealisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce