Musikalsk kalejdoskop


Musikalsk kalejdoskop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det var en god idé i forbindelse med Carl Nielsen Violinkonkurrencen at promovere den unge cellist Jakob Kullberg som Carl Nielsen Artist 2008 og give ham lejlighed til at vise sin musikalske kompetence i flere stilarter på hele tre koncerter.

At de alsidige programmer derved kom til at virke som kalejdoskopiske potpourrier bærer tilhøreren gerne over med; det havde tilmed sine fordele: lytteren fik hørt nogle værker, som ikke just er hverdagskost, præsenteret med stort engagement på højt niveau af Kullberg og hans medspillere.

Ravels sonate for violin og cello var i gode hænder hos Liza Ferschtman og Jakob Kullberg, der fremførte værket med virtuos elegance.

Sonaten glitrer på overfladen med tekniske finesser og udfordrende klangvirkninger og rytmer; men musikalsk er den svær at få has på.

Den funkler ikke af inspireret humør, snarere fornemmer man en understrøm af desperation og smerte.

Ilter, veloplagt musikalsk diskussion fik hos Ferschtman og Kullberg karakter af aggressivt skænderi.

Melodisk rejse

Per Nørgård opførte sit eget klaverstykke "Turn", og det var en helt anden oplevelse. Stykket er fra 1973 og et af mange tilløb til Nørgårds tredje symfoni.

Nørgård spillede "Turn" udenad.

Det gav hans koncentreret lyttende fortolkning en stor frihed. Værket udviklede sig som en harmonisk og melodisk rejse hen mod slutningens "turning point", hvor musikken drejer sig ind i en ny begyndelse.

Nørgård fængslede i sit spil lytterens opmærksomhed gennem den lange rejse, uden ordforklaringer. Det kan godt lade sig gøre, også med ny musik.

Uforglemmelig adagio

Franz Schuberts strygekvintet i C-dur blev koncertens suveræne højdepunkt.

De fire musikere, Liza Ferschtman, Elisabeth Zeuthen Schneider, Sanna Ripatti, og Dmitrij Ferschtman var samlede omkring hovedpersonen, Jakob Kullberg for lejligheden.

Men man mærkede en fælles forståelse i deres samspil, som fik værket til at tindre i de varierede klangkombinationer og smidig balance mellem instrumenterne.

Nok er C-dur åben og glad, men andre tonarter farver musikken med en fylde af lidenskab, spændinger, sorg og munterhed.

Adagioen var uforglemmelig; tiden stod næsten helt stille i de åndeløst smukke afsnit.

Alt dette forstod de fem musikere at fremkalde i deres levende og inspirerede, seksstjernede gengivelse.

om koncerten

Musik af Maurice Ravel, Per Nørgård og Franz Schubert.

Medvirkende: Liza Ferschtman, og Elisabeth Zeuthen Schneider, violiner, Sanna Ripatti, bratsch, Dmitrij Ferschtman og Jakob Kullberg, celli.

Pro Musica Salen, Odense Koncerthus, fredag.

Musikalsk kalejdoskop

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce