KUNSTNERBOG: Redaktør Marianne Hein har skrevet underholdende og vidende om billedkunstnerne på Sydfyn
I en sommerhushave på Øgavl, Thurø, står der to meget, meget rustne damecykler.

De har tilhørt malerne Laura Brun-Pedersen og hendes datter Ellen Scheelke, og de blev brugt i 1930-40'erne, når den tredje maler Ruth Weber kom og fik dem med rundt - med malergrejet i en fastspændt anhænger og Ellens søn Jesper på bagagebæreren.

De tre kvinder blev kaldt Mor Laura, Peter og Baby, og man ser dem for sig i kulturredaktør Marianne Heins livskloge, underholdende og vidende bog om "Kunst og Originaler. Kunstnerlivet i Svendborg 1900-1975", som netop er udgivet af SAKs kunstfond.

24 kunstnerbiografier

- Jeg blev bedt om at skrive bogen af fonden, fordi de syntes, det var synd, at man i dag ikke rigtig vidste noget om de kunstnere, der jo har lagt grunden for den nye generation og det SAK, der eksisterer i dag, siger Marianne Hein, 62.

Hun har gennem de sidste 13 måneder brugt ferier og weekender på at skrive historierne om 24 sydfynske kunstnere fra 1900 til 1975.

- Jeg får tid, fordi jeg ikke spiller kort eller golf eller går til jazzballet. Jeg læser og skriver altid. Jeg kan godt lide det. Det er sjovt. Jeg bruger ferier og weekender. I hverdagen har jeg ikke tid, siger kulturredaktøren, som er så godt som ene om at skrive om det sydfynske kulturliv i Fyns Amtsavis.

Historier fra Plydsen

- Jeg har faktisk kendt de 12 af kunstnerne, fordi jeg er så gammel og fordi jeg kom til Svendborg allerede i 1970, siger Marianne Hein, der med bogen har skrevet om mange af de kunstnere, hvis billeder den dag i dag hænger på mange vægge i det sydfynske.

- Da jeg kom til byen tog et bestyrelsesmedlem fra SAK mig med og præsenterede mig for kunstnerne. For det viste sig jo, at i Svendborg var der en rigtig kunstnerkoloni.

- De var søde og flinke og syntes, jeg var en sjov fyr. Mange af de skrøner og historier, jeg har med i bogen, er nogle, jeg enten selv har oplevet eller som er blevet fortalt mig på stamværtshuset Plydsen, siger Marianne Hein.

For at skrive bogen har hun måttet lede højt og lavt efter stof.

- Der har ikke været meget skriftligt materiale, så jeg har snakket med nogen, der kendte nogen, hvis moster havde en fætter. Der har været mange morsomme historier undervejs. Også nogle, der ikke kan fortælles, siger Marianne Hein, der ikke skriver for at udlevere "sine" kunstnere, men for nænsomt at fortælle om kunstnerliv, der leves med høj cigarføring og ofte også afgrundsdyb og fattig afmagt.

Tre ukendte malerinder

I bogen er afsnittet om "Mørkets kvinder": Ruth Weber, kaldet Baby, Laura Brun-Pedersen, kaldet Mor Laura, og Ellen Scheelke, kaldet Peter, et af de mest fascinerende - efter første afsnits beskrivelser af idolerne Niels Hansen og Kai Nielsen.

- De tre kvinder har jeg aldrig kendt. Dem arbejdede jeg med i lang tid. Da jeg var færdig med dem, syntes jeg næsten, de var mine veninder, siger Marianne Hein.

- Jeg snakkede med en hel masse forskellige mennesker om dem.

- Det startede med en af de ældre kunstnere. Så fandt jeg ud af, hvem der havde boet på Øgavl. Og så tog jeg til Øgavl og en ældre dame dér hjalp mig til en søn, der bor i Sydamerika.

- Ham mailede jeg lidt med. Han havde en kammerat, som boede i Århus og som sommetider boede i det sommerhus i Øgavl, hvor Mor Laura og datteren Ellen boede, arbejdede og holdt fester. Masser af fester.

- Så var jeg ude at besøge huset, som de kaldte "7-9-13", og det var fantastisk.

- Jeg fandt bl.a. de cykler, de havde brugt, når de malede og så også de mange autografer, deres gæster skrev på indersiden af en skabsdør. Bl.a. var forfatterne Karin Michaelis og Tom Kristensen faste gæster - og også biskop Johannes Johansen, som dengang var præst på Thurø.

- Jeg så også den sprække, mor og datter havde lavet i et skillerum, så de kunne dele avisen om aftenen fra hver sin alkove, siger Marianne Hein.

Kunstnerlivet dengang og nu er meget forskelligt. Dengang var det en kamp på liv og død uden sikkerhedsnet.

- Man er nok kunstner i dag på en helt anden måde. Dengang havde man kun sig selv at tro på og de guruer, man så op til og som lod et nådigt ord falde af, siger Marianne Hein.

- Dengang tog medierne kunsten mere alvorligt end i dag. Jeg blev forundret over, så mange anmeldelser, der var i københavneraviserne, når en ukendt sydfynbo udstillede i København. Og anmeldernes udmeldinger var meget markante, siger Marianne Hein.

En hyggelig bog

Hendes bog er ikke ment som nogen seriøs og kritisk gennemgang af kunsten fra Sydfyn.

- Den er ment som en vejledning til folk, der gerne vil vide lidt om, hvad der er sket på kunstfronten hernede og som godt kan lide en god historie.

- Det skulle være en hyggelig bog. Jeg har hygget mig gevaldigt med at skrive den, siger den flittige kulturredaktør fra Fyns Amtsavis.

Marianne Hein: "Kunst og Originaler. Kunstnerlivet i Svendborg 1900-1975. 156 sider, 250 kroner. Illustreret med 80 farveplancher. SAK Kunstfond. www.sakkunstbygning.dk

De portrætterede kunstnere er: Henry Eriksen, Erfred Fabricius, Th. Hagedorn-Olsen, Niels Hansen, Alfred Jørgensen-Vindeby, Sigurd V. Lønholdt, Røde Marius, Otto v. Müllen, Hjalmar Møller, Emil Nielsen, Kai Nielsen, Verner Nielsen, J. Walentin Odin, Simon Olsen, Karl P., Anton Juul Pedersen, Laura Brun-Pedersen, Ingvard Petersen, Otto J. Reuter, Johny Saabye-Jørgensen, Ellen Scheelke, Tipper, Peter Væver, Ruth Weber.
  • fyens.dk