Log ind

Mørkets reporter

 • Mørkets reporter
  1 / 4
  - Jeg skal bruge en skudsikker vest til én, der nok er omkring 30 procent større end mig, siger Niels Brinch med mobiltelefonen mod øret. Hektisk forberedelse inden udsendelse.
 • Mørkets reporter
  2 / 4
  Inden udsendelsen skal der øves oplæg til kameraerne. Men Niels Brinch er en erfaren ræv til studiearbejdet Udover sit job som vært på "Station 2", er han vært på "Rød Zone", terrorekspert på TV 2, vært på det udenrigsprogrammet "NEWS Perspektiv" på TV 2 News - og den travle mand har også tid til at være medarbejderrepræsentant i TV 2's bestyrelse.
 • Mørkets reporter
  3 / 4
  I august 2006 fik Niels Brinch selskab af den nyuddannede journalist Karin Cecilia Cruz Madsen på Station 2.
 • Mørkets reporter
  4 / 4
  - Når jeg bliver 70, kunne jeg godt tænke mig at lave et haveprogram. Jeg sagde en gang til en af mine venner, at jeg godt kunne tænke mig en gang at lave noget, der er smukt, siger Niels Brinch, der lavede de første "Station 2" i samarbejde med Jes Dorph-Pedersen i 1993.

Artiklen er mere end 30 dage gammel

| Opdateret
Niels Brinch har i over 25 år beskæftiget sig med kriminelle, efterretnings- tjenester, krige, terror og ekstrem militærtræning. Vi følger ham en hektisk arbejdsdag på TV 2 i Odense

Mandag klokken 14.00

- Jeg skal bruge en skudsikker vest til én, der nok er omkring 30 procent større end mig.

Niels Brinch står med mobiltelefonen mod øret. Han befinder sig i studiet, hvor "Station 2" bliver optaget på Kvægtorvet i Odense. Programmet går i luften klokken 20.50 i aften, men der er et par detaljer, der skal på plads inden. Blandt andet en skudsikker vest, som han har lovet at skaffe til en kameramand, der skal til Afghanistan. Niels Brinch laver ikke kun "Station 2". Han følger ekstreme militærenheder i programmet "Rød Zone", han er krigskorrespondent og terrorekspert på TV 2, og aktuel som vært på udenrigsmagasinet "NEWS Perspektiv".

Menneskets mørke sider, grænser og mangel på samme er gennem årene blevet hans varemærke.

14.15

Niels Brinch bevæger sig hjemmevant gennem den brede gang i TV 2's hovedsæde. Glasvinduer blotter de forskellige redaktioner, der holder til på hver side af den overdækkede gade. Foran Station 2-redaktionens lokaler, fisker Niels Brinch en Prince op af pakken og giver sig til at ryge, mens han støtter den ene fod på en palle med træ.

Han var med til at udvikle konceptet "Station 2" i 1993 sammen med Jes Dorph-Pedersen.

- Hej mus, udbryder han, da Karin Cruz Madsen kommer ind af døren. Hun har været hans medvært på programmet siden august sidste år. Niels Brinch udsender et lille host, og fortæller om konceptet bag "Station 2".

- Vi ser Danmark gennem kriminalitetens briller. Alle mennesker i Danmark er blevet udsat for kriminalitet på et eller andet tidspunkt i deres liv, og alle mennesker har været fristet til eller har brudt loven. Hvem har ikke kørt uden cykellygter eller 120 km i timen på motorvejen?

14.45

Redaktionslokalet er stort og lyst. Niels Brinch og Karin Cruz Madsen sidder ved et bord i det bageste hjørne. Computeren driller, og Niels Brinch bander og svovler henover bordet, inden han giver op og ringer til en tekniker.

Dagens store historie i "Station 2" er en gennemgang af et knivmord på en 21-årig mand i Aalborg for to uger siden. I programmet møder vi offerets familie og venner.

- Det rører mig, når der sidder nogle gode og ordentlige folk og fortæller en historie om noget forfærdeligt, der er overgået dem, siger Niels Brinch.

15.30

Den lyshårede Station 2-vært er på vej til pølsevognen og dagens frokost. Han er iført en lyseblå skjorte og et par blå cowboybukser. Furerne i hans ansigt viser, at han har oplevet lidt af hvert. Det er især udlandsrejserne, der har sat sine spor.

- På mine udlandsrejser har jeg mødt folk, der lever i total elendighed. Når man så oplever de ting, der bliver diskuteret her i Danmark, kan man nogle gange korse sig og tænke: Gud har vi virkelig ikke andet at gå op i?

Når Niels Brinch har stået i voldsomme situationer, har det hjulpet, at hans job er at formidle historien. Men der er stadig situationer, der bider sig fast:

- Under revolutionen i Rumænien, var der en sygeplejerske, som brød sammen, imens jeg interviewede hende. Hverken kameramanden eller jeg kunne sige noget i fem minutter efter. Det er sådan nogle episoder, jeg husker.

16.00

Frokosten er fortæret. Og Niels Brinch fortsætter ned til det lydstudie, hvor han skal indtale nogle kommentarer til det næste "Rød Zone"-program, der foregår i Norge. Han ryger en Prince på vejen og kommenterer de mange kasketter, han bærer på TV 2.

- Jeg er nærmest gift med denne her tv-station. Jeg er i hvert fald ikke gift med nogen anden, udbryder han sarkastisk.

Han indtaler sine speaks i en sikker tone. Hans stemme er en anelse hæs, når han fortæller om soldaterne og de uoverskuelige opgaver, de udsættes for.

- "Rød Zone" handler dybest set ikke om militæret. Programmet handler om nogle mænd, der befinder sig i nogle ekstreme situationer, prøver sig selv af, overskrider nogle grænser, og flytter deres stressfelt opad. Fra grøn, til gul og videre op i det røde felt. De overskrider sig selv som mennesker. Det er ligesom i "Livet er fedt", bortset fra, at i dét program, var der ikke nogen, der kunne finde ud af en skid. De spiste jo bare for meget i forhold til, hvad de skulle. De tog ikke ansvar for deres eget liv.

17.00

Tilbage på redaktionen skal der øves oplæg med Karin Cruz Madsen og redaktøren. Oplæggene til dagens historier læses op på skift og bliver efterfølgende diskuteret.

Der er ikke nogen firkantede regler for etik på "Station 2". Det er en fælles mavefornemmelse, der afgør om en historie eller en kommentar er for voldsom.

- I "Station 2" viser vi en side af Danmark, som mange mennesker normalt ikke støder på. Vi kommer ind i hashklubberne, snakker med rockerne og spørger andengenerationsindvandrere, hvorfor de har lavet en røverbande. Vi fortæller deres historie, men vi gør det på ofrenes præmisser. Vi er ikke et politisk program, og vi har aldrig haft en politiker i studiet. Folk skal have mulighed for at danne deres egen mening.

17.30

På vej til briefingen skal Niels Brinch forbi makeupdamen Jytta. Han får pudder i hovedet og skifter til sort jakkesæt med blå skjorte indenunder.

Det er i jobbet som krigskorrespondent Niels Brinch har overskredet sine egne grænser. Det er også her han for alvor har været bange, for hvis man ikke har været bange som journalist i krig, så lyver man, er et af hans mottoer.

- En situation, der står klart for mig, var i Kosovo i juni 1998, hvor vores bil blev beskudt og ramt af 28 skud. Der var ingen af os der blev ramt, fordi det var en pansret Landrover, men der var jeg ved at skide grønne grise.

19.15

Redaktionen og teknikerne samles i Station 2's studie. Dagens program bliver gennemgået og en kurv med slik går på omgang. Niels Brinch snupper en lakridspibe og stiller sig ved kaffemaskinen med telefonen ved øret. Han er vant til at lave flere ting på én gang:

- Jeg møder ikke på den samme arbejdsplads hver dag fra 9-16 og har ikke fri lørdag og søndag, og det har jeg stort set aldrig haft. Der er nye ting, nye mennesker og nye opgaver hele tiden.

Niels Brinch har altid beskæftiget sig med ekstremerne, og med mennesker, der enten lever på grænsen eller prøver deres egne grænser af. Og det inspirerer ham også personligt.

- Jeg begyndte at løbe for 12 år siden. Og jeg er begyndt at træne indenfor det seneste år. Det er virkelig i det små, men det er at gøre noget ved ens egen situation, og dybest set mener jeg, at man faktisk kan gøre noget ved mange ting, hvis man beslutter sig for det.

19.40

- Det bliver et godt program i aften. Det kan jeg mærke, udbryder Niels Brinch, da briefingen er ved at være slut. Fra studiet fører en dør ud til en overdækket repos, hvor han sætter sig på en trækasse i sit jakkesæt og tænder en cigaret.

Grunden til den garvede journalist er blevet ved med at arbejde med krig og terror, sideløbende med "Station 2", er den intensitet han oplever, når han er ude.

- Jeg tror, at det er et spørgsmål om, hvorvidt man kan eller ikke kan, når man gør de her ting. Og så bliver man jo ved, indtil man holder op. Det lyder banalt, men hvis noget er for meget, så må man lade være. Jeg bliver ved, fordi det er journalistik. Det er politik. Og det er verdenshistorie. Sidst jeg var i Afghanistan med "Rød Zone", endte vi i ildkamp med Taleban. Det var en helt fantastisk oplevelse. Mennesker, der beskæftiger sig med krig lever under en helt anden form for intensitet, både når det kommer til fis og ballade og alvor.

20.50

"Station 2" går i luften. Kameraet starter ved Niels Brinch på gulvet og fortsætter så op i kulissen, hvor Karin Cruz Madsen står ved det røde bord i det hvide rum-agtige studie. Imellem indslagene om knivmord, rockere, ofre og gerningsmænd mødes Niels Brinch og Karin Cruz Madsen ved kaffemaskinen, drikker en tår cola, fjoller og taler om, hvad der er gået godt og skidt. Før i tiden skulle Niels Brinch være alene 10 minutter inden han gik på skærmen, i dag klarer han sig med en Gajol og en smøg. Men det betyder ikke, at han er fuldstændig upåvirket af at være live på tv.

- Det skal gerne lige slå et pulsslag mere. Hvis man ikke er lidt nervøs, så bliver man doven, og så er det man laver fejl.

Lige nu er Niels Brinchs kalender fyldt. Men han er ikke låst fast, når det gælder fremtiden.

- Når jeg bliver 70, kunne jeg godt tænke mig at lave et haveprogram. Jeg sagde en gang til en af mine venner, at jeg godt kunne tænke mig en gang at lave noget, der er smukt.

Lige nu fortsætter Niels Brinch som meddeler fra sorgen, smerten og kriminalitetens verden. Som fortæller fra det grænseland vi hver især frastødes og drages af.
 • fyens.dk

      Regler for kommentarer

Vi bruger cookies!

fyens.dk bruger cookies til at give dig en god oplevelse og til at indsamle statistik, der kan være med til at forbedre brugeroplevelsen. Hvis du klikker på et link på www.fyens.dk, accepterer du samtidig vores cookiepolitik. Læs mere