Mød Søren Huss på folkemødet: En snorlige og bugtet musikalsk løbebane

Søren Huss fra en af forårets kirkekoncerter. Vor Frelsers Kirke i Horsens. Foto: Mads Hansen

Mød Søren Huss på folkemødet: En snorlige og bugtet musikalsk løbebane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ved Det Fynske Folkemøde kan du møde sangeren, sangskriveren og musikeren Søren Huss, der fortæller om sit musikerskab og sit liv.

Søren Huss' musikalske løbebane er snorlige som en tresporet motorvej og bugtet som en landevej på H.C. Andersens tid.

Snorlige, fordi Nyborg-drengen, siden han var 18 år, har været fast forankret i rockbandet Saybia. Bugtet, fordi han ikke mindst i de senere år har udfordret sig selv og sit kunstneriske virke i mange andre sammenhænge.

Ikke fordi Søren Huss dyrker det uforudsigelige, sætter spørgsmålstegn ved sit kunstneriske udtryk eller udfordrer sig selv ved at sprænge kendte rammer. Men fordi han har en indbygget nysgerrighed, der gang på gang tvinger ham ud af den tryghedszone, som Saybia i store træk har udgjort siden 1993.

Søren Huss
Det Fynske Folkemøde lørdag 2. septemberFyens Stiftstidende, Banegårdspladsen, Odense.

Kl. 12.45-13.15 på fjerde sal: Kulturredaktør Lene Kryger samtaler med sangeren, musikeren og sangskriveren Søren Huss

Søren Huss er født 6. september 1975 i Nyborg.

Som barn og stor dreng optrådte han på Nyborg Vold og var statist på Odense Teater.

I 1993 dannede han og tre kammerater rockbandet Saybia, der har udgivet cd'erne "The Second You Sleep" (2002), "These Are The Days" (2004), "Eyes On The Highway" (2007) og "No Sound From The Outside" (2015).

Har udgivet solo-cd'erne "Troen & Ingen", (2010) og "Oppefra & Ned" (2012). Arbejder på sit tredje soloalbum, der har arbejdstitlen "Midtlivsvisen".

Bor i Nyborg med sin 12-årige datter Ronja. Hans kæreste, Camilla Jørgensen, omkom ved en trafikulykke i 2007.

 

I øjenhøjde

Efter det lange seje træk i øvelokalet i Muzirkus i Nyborg fik Saybia sit gennembrud i 2002, da mastodonthittet "The Second You Sleep" naglede frontmanden, forsangeren og sangskriveren Søren Huss i spotlyset. En rolle, han ikke nødvendigvis var vild med, for den lidt introverte nyborgenser foretrækker at være i øjenhøjde med andre mennesker, også publikum.

Måske var en af grundene til, at han i 2011 sagde ja til at skrive musik til og stå på scenen i Odense Teaters opsætning af Shakespeares "Som man behager". I den anledning fortalte han:

- Jeg er vant til, at tingene kredser om mig, men her spiller jeg en sekundær rolle, og det er befriende for en gangs skyld ikke at have det overordnede ansvar. Min musik skal understøtte scenerne, ikke bære dem.

Sidste år var det en ny-klassiker, nogle vil kalde ham en revolutionsromantiker, Søren Huss tog under kærlig behandling, da Baggårdteatret bad ham skrive musikken til og medvirke i "Bertolt Brechts Svendborgdigte".

Molstemt side

Når teaterfolk tyr til Søren Huss for at få løst opgaver, der ligger ud over lydtapet eller underlægning, skyldes det, at den stilfærdige fynbo på sin egen finurlige vis kan transformere sit musikalske og uhyre melodiske udtryk, så det klinger af Shakespeare, Brecht eller noget helt tredje - og samtidig lyder umiskendeligt som Huss. Den særegne lyd og den poetiske tilgang er hans varemærker, eller som han sagde, da han skrev musik til Shakespeares godt 400 år gamle komedie:

- Musikken er ikke decideret pop, men refererer til kirketonearter, middelalder-, renæssance- og folkemusik - men først og fremmest mit tonesprog.

Det forunderlige ved Søren Huss er, at han som sanger og musiker er rundet af rocken, men samtidig har en lyrisk og molstemt side, der altid skinner igennem. Måske stærkest på hans første solo-cd "Troen & Ingen", hvis sange er skrevet som reaktion på hans kærestes død ved en trafikulykke. Albummet kalder han selv sit svendestykke.

Trods afstikkerne til teatret er musikken stadig levevej, livsbane og livsindhold for Søren Huss. Det fortæller han om ved Det Fynske Folkemøde.

Mød Søren Huss på folkemødet: En snorlige og bugtet musikalsk løbebane

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce