Mindre flødeskum, mere kage

Se billedgalleri
Fra normal til rablende gal. Sådan betegner operasanger Kiki Brandt sin debutkoncert, der markerer afslutningen på hendes konservatorieuddannelse. Ronni Kot Wenzel leverer musikledsagelsen på bl.a. xylofon og pauker. Her synger Kiki Brandt et kort uddrag af Tan Duns "Silk Road".

Mindre flødeskum, mere kage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kiki Brandt synger sig fra glad til rablende gal ved sin debutkoncert, hvor der også er en stum tenor involveret.

Kiki Brandt skulle have holdt sin debutkoncert sidste efterår, men der kom andre opgaver i vejen: En teaterforestilling på Folketeatret og en børneopera på Den Jyske Opera.

Men nu har den 29-årige sopran med de stålblå øjne og det knaldsorte hår endelig tid til at slå den sidste krølle på den klassiske sanguddannelse, som hun begyndte på for 10 år siden.

Debutkoncerten er den formelle afslutning på den to-årige overbygning, som hedder solistklassen.

Kiki Brandt har sammensat en koncert, der former sig som en fortløbende beretning om en kvinde, som glider længere og længere ind i sindssygen - måske på grund af en mand.

- Jeg kunne selvfølgelig bare stille mig op og synge en stribe arier, men jeg kan godt lide, når der er udvikling i en koncert, forklarer Kiki Brandt i telefonen fra Amager, hvor hun, kærsten Mikkel og datteren Laura har boet et års tid.
Et af værkerne ved Kiki Brandts debutkoncert er Tan Duns 12 minutter lange værk
Et af værkerne ved Kiki Brandts debutkoncert er Tan Duns 12 minutter lange værk "Silk Road", der er skrevet for sopran og slagtøj: - Det er et værk, hvor ordene bliver splittet op og delt af lange pauser. Så det er musik, der understreger vanviddet, forklarer Kiki Brandt.
Foto: Peter Leth-Larsen

Sange med undertekster

Men selv om debutkoncerten bevæger sig fra lysende glæde over stigende vanvid til et dramatisk klimaks, er det ikke et udstyrsstykke, publikum kommer til at overvære.

- Ofte er det sådan, at der er meget flødeskum men næsten ingen kage, hvis du forstår, hvad jeg mener. Jeg vil gerne have det omvendt, så det ikke er formen men indholdet, man fokuserer på, understreger Kiki Brandt.

Bortset fra enkelte rekvisitter og en diskret lyssætning er der intet til at aflede opmærksomheden fra det, det hele inderst inde handler om: Sangen.

Det skulle da lige være tenoren Magnus Vigilius, som spiller en fremtrædende, men fortrinsvis stum rolle i debutkoncerten.

Hvad det er for en rolle, hun har tiltænkt Magnus Vigilius, vil Kiki Brandt ikke nærmere ind på.

- Jeg vidste fra starten, at der skulle være en mand involveret, men om manden virkelig findes, eller om han kun eksisterer i hovedet på kvinden, vil jeg lade være usagt, ler hun og fortsætter:

- Jeg er vild med at lave mine egne undertekster til de sange, jeg synger. Det er små fortællinger, hvis indhold står helt klart for mig. Men de undertekster kunne jeg ikke drømme om at pådutte publikum - de skal have lov til at danne deres helt egne indtryk, understreger hun.
Blå bog
Kiki Brandt, sopran. Født 1978. Opvokset i Kølstrup og Nyborg. Bor på Amager. Kæreste med guitaristen Mikkel Grue. Mor til Laura på fire år.

På Nyborg Vold havde hun som teenager hovedroller i bl.a. "Oklahoma" og "Guys & Dolls".

Uddannet klassisk sanger fra Det Fynske Musikkonservatorium.

På Den Fynske Opera har hun medvirket i bl.a. "Figaros bryllup", "Orfeus og Eurydike", "Fyrtøjet", "Nattergalen" og "Orfeus Remix".

På Den Jyske Opera har hun medvirket i børneoperaen "Volapyk", og på Folketeatret sang hun Vølvens parti i "Knud den kedelige".

Optræder ved symfoniorkester- og populærkoncerter.

Efter to år i solistklassen debuterer hun onsdag 18. juni.
Debuten
Ved sin debut synger sopranen Kiki Brandt værker af bl.a. Gounod, Carl Nielsen, Prokofjev, Donizetti, Händel, Grieg, Poul Ruders, Tan Dun og Richard Strauss.

Desuden medvirker: Magnus Vigilius, tenor, Hanne Bramsen, klaver, Jesper Sivebæk, guitar, og Ronni Kot Wenzell, slagtøj.
Fakta
Solistklassen er en toårig overbygning for musikstuderende med særlige solistiske evner.

Solistklassen på Det Fynske Musikkonservatorium lægger særlig vægt på ny og nyere musik.

Uddannelsen afsluttes med en debutkoncert.

KILDE: www.dfm.dk

Sange om silke og pest

Programmet for koncerten kan endnu ændre sig, men bruttotruppen har Kiki Brandt længe haft styr på:

- Jeg begynder i det glade hjørne med en arie fra Gounods "Romeo og Julie", og derfra regner jeg med at bygge koncerten op omkring forskellige bøger, som sangene nærmest vokser ud af. Det gælder bl.a. Carl Nielsens "Hyrdearie" og Prokofjevs "Den grimme ælling".

Kvinden på scenen fantaserer videre om det, hun læser, og det giver Kiki Brandt mulighed for at nå rundt om Norinas arie fra Donizettis "Don Pasquale", Cleopatras arie fra Händels "Julius Cæsar" og "Solveigs sang" fra Griegs "Peer Gynt".

Efterhånden som sorgen eller galskaben får tag i kvinden, bliver musikken mere abstrakt. Det gælder for eksempel uddraget fra Poul Ruders' "Pestilence Songs":

- Jeg har valgt tre sange som er stjernevanvittige - på den gode måde. Teksterne er inspireret af den sorte døds hærgen i England. Det skøre er, at Ruders ikke altid lader ord og musik passe sammen, så melodien kan være vildt glad, mens teksten handler om død og ødelæggelse.

Også Tan Duns 12 minutter lange værk "Silk Road", der er skrevet for sopran og slagtøj, bryder med det "normale":

- Det er et værk, hvor ordene bliver splittet op og delt af lange pauser. Så det er musik, der understreger vanviddet.

Det samme gør "Ofelia Lieder" af Richard Strauss, som Kiki Brandt også regner med at synge.

- Men selv om nogle af værkerne flirter med sindets skyggesider, så er det alt sammen musik, som det er fedt og sjovt at synge, understreger Kiki Brandt.

Valgte operaen

Som teenager havde Kiki Brandt flere store roller i Nyborg Voldspil, men selv om mange spåede hende en karriere som skuespiller, valgte hun den klassiske sang:

- Jeg elsker skuespillet, men mest når det følger med at skulle synge. Lige fra jeg var barn, har jeg haft det sådan, at det var sangene, der trådte ud af rollehæftet først - replikkerne fulgte bare med. Det var sangene, der kom mig i møde og bad om at blive udforsket!

Gennem sit arbejde med børneopera på Den Fynske Opera og senest Den Jyske Opera er Kiki Brandt i fuld gang med at videregive sin begejstring for opera til de yngste generationer - men det er en helt anden historie.

Kiki Brandts debutkoncert: Det Fynske Musikkonservatorium, onsdag kl. 19.30

Mindre flødeskum, mere kage

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce